Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linde Maskiner får ny ägare

AB Linde Maskiner har anställt 30 personer och ökat omsättningen med 40 procent sedan årsskiftet. Som ett led i den positiva utvecklingen får företaget en ny ägarbild. Dan Johansson tillträder som ny vd och majoritetsägare.

Annons

– Ägarförändringarna sker den 1 maj, säger Dan Johansson, som varit platschef vid Arvinmeritor i Lindesberg men som närmast kommer från Getrag i Köping där han varit vd under åtta månader.

Nuvarande ägaren Jan Emander blir kvar som vd till dess att Dan Johansson kommer loss från sitt nuvarande vd-jobb. Därefter kommer han att minska sitt engagemang successivt.

– Jag har ägt företaget 20 år, vilket är en lång tid, säger Emander. Någon gång måste ett skifte ske. Min strävan har varit att hitta en långsiktig lösning som innebär lokalt ägande även framdeles.

– Den här lösningen tror jag blir jättebra för Linde Maskiner.

Två månader har gått sedan Dan Johansson fick ett mejl från Linde Maskiners styrelseordförande Sture Åtterås. Ring mig var budskapet i mejlet.

– Jag ringde och fick frågan om jag var intresserad, säger Dan. Från första stund var idén tilltalande. Sedan dess har det gått fort för att handla om en så här pass stor affär. Nu är alla papper påskrivna.

Det enda som Dan Johansson tycker är tråkigt är att det blir en kort sejour på Getrag. Han trivs där både med jobbet och alla anställda.

– Nu när chansen att bli egen företagare dök upp kunde jag inte tacka nej. Det är en dröm som nu går i uppfyllelse. Det har varit några omtumlande veckor och det känns lite pirrigt. Men jag är varken nervös eller orolig.

Dan Johansson har under hela sin yrkeskarriär varit anställd av storföretag inom fordonsindustrin. Nu väntar en ny nisch inom branschen eftersom Linde Maskiner i huvudsak tillverkar plåtkomponenter till fordonsindustrin.

En orsak till att Linde Maskiner nu växer kraftigt är nya produkter till befintliga kunder och en bättre konjunkturbild. Innan sommaren hoppas företaget kunna anställa ytterligare tio personer. Därefter kommer företaget att ha 125 anställda. Fler nya produkter är också på gång.

Dan Johansson blir majoritetsägare i fortsättningen. Övriga delägare blir vice vd Peter Sandberg, styrelseordförande Sture Åtterås, Jan Emander och Anders Johansson. Hur mycket var och en kommer att äga är en affärshemlighet liksom köpeskillingen.

Beskedet om företagets nya ägarbild möttes med spontana applåder av de anställda. Även fackklubbarna är positiva.

–Vi har funderat lite om framtiden, säger Maria Jansson, styrelseledamot i den lokala Metallklubben. Men vi visste ingenting om det här förrän vi fick en information på fredagsmorgonen.

IF Metall tycker att det är bra att det är en privatperson från trakten som tar över som vd och majoritetsägare. Alternativet hade varit ett företag från annan ort eller kanske annat land.

– Den här lösningen känns bra, säger Maria Jansson. Om Dan Johansson vet jag att han varit platschef vid Arvinmeritor och att han den senaste tiden varit vd vid Getrag i Köping. Många anställda vet vem han är och några vet lite mer. De som vet mer säger att Dan Johansson är duktig och jordnära.

Maria Jansson tycker att det ser väldigt ljust ut för Linde Maskiner. Efter ett tufft 2009 med varsel och uppsägningar pekar allt uppåt igen.

Verktygkoordinator Ove Ahlström var en av dem som fick en kort pratstund med Dan Johansson på verkstadsgolvet efter informationsmötet.

– Jag tycker det är att bra att det blir lokala ägare också i fortsättningen. Det är en trygghet för alla som jobbar här, säger han.

Mer läsning

Annons