Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linde-sotare firade sotarnas helgon

I den lilla italienska alpstaden Sankta Maria Maggiore firades i helgen sotarnas eget helgon. Tusentals sotare från hela världen hade samlats, och från LSAB i Lindesberg deltog nio personer. En av dessa var Jonas Andersson.

Annons
Eget helgon. Jonas Andersson. Sotare på LSAB, som står för Lindesbergs Sotningsdistrikt AB.

Vad fick ni göra? – Första kvällen anordnades ”svarta natten”, då alla träffades för att umgås. Det var mat och musik, invigningstal och fyrverkerier. På söndagen var det dags för den traditionella sotarparaden. Då går alla sotare i kortege genom staden. Precis som i OS bakom sitt lands flagga, men klädda i sotarkläder.

Vad är historien bakom den här träffen?

– Man hedrar Georgio, som är huvudpersonen i boken ”Sotarpojken”. Det är en gammal klassisk bok, som skrevs för länge sen av Lisa Tetzner. Figuren i boken har funnits på riktigt, och levde i en liten by i närheten av Sankta Maria Maggiore.

Var det första gången du var med? – Nej, det var faktiskt min femte gång. Tre gånger har jag åkt med LSAB där jag jobbar som sotare, VD och skorstensfejaringenjör.

Berätta mer om paraden.

– Man sjunger, spelar och kastar godis till barnen. Hela vägen är kantad av folk som tittar på, och alla i kortegen är sotare klädda i arbetskläder av lite upphottad variant. Med guldknappar till exempel, det bär man ju inte till vardags direkt.

Mer läsning

Annons