Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linde tvingas lånaför att klara driften

Lindesbergs kommuns ekonomi mår inte bra. Nyligen lånade kommunen fyra miljoner kronor inom kommunkoncernen för att klara driften. Det mesta av lånet användes till löner.

Annons

– Vi har inte de pengar vi trodde vi hade, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S). Likviditeten jag trodde fanns finns inte.

Kommunchef Peter Bring säger att kommunen tappat 23-24 miljoner kronor i likviditet. Det gör att kommunen befinner sig i ett prekärt läge.

Kommunens bokslut för 2010 visade att 116,5 miljoner avsatts för att klara den pensionspuckel som inleds nästa år. Men det visade sig vara fel.

– Det finns 36 miljoner på fyra olika placeringar, säger kommunchefen.

Anders Ceder vet inte vad pengarna använts till. Men han tror att de kan ha gått bland annat till löner och allmän drift. För att klara pensionsbetalningarna får kommunen nu ta andra pengar.

På senare tid har dessutom intäkterna minskat samtidigt som utgifterna ökat. Kostnaderna är fyra procent högre än intäkterna. Kommunens ekonomichef Gunilla Sandgren säger att ekonomiavdelningen sett den här utvecklingen en längre tid.

Ekonomichefen har slagit larm till kommunledningen. Med facit hand säger Anders Ceder att den inte förstått att läget varit så allvarligt är som det är.

– Det är svårt att tänka om när man tror att man lever i en god ekonomi, säger han. Vi har inte sett helheten.

Mer läsning

Annons