Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindemarken är en plats för alla

Medborgardialog och önskeplank är två ingredienser som man kanske vanligtvis inte förknippar med Lindemarken. Men här finns mer än knallar, munkar och ballonger.

Annons
Pratsugna. Partierna som deltog på Lindemarken vittnade alla om marknadsbesökarnas intresse. – Många passerar, en del protesterar, men alla möjliga personer stannar och pratar med oss, säger Jonas Kleber (C), oppositionsråd.

Med solen i ögonen konverserade Irja Gustavsson (S), kommunalråd, med de marknadsbesökare som stannade till vid Socialdemokraterans röda fana.

– En del stannar bara till för att säga hej medan andra gärna diskuterar med oss, säger Irja Gustavsson och berättar att Socialdemokraterna alltid tar chansen att komma ut och möta folket under Lindemarken.

Det är de inte ensamma om. Några stånd bort står Moderaterna och ytterligare en bit bort har Kristdemokraterna ett tält uppstält. Likaså Centerpartiet som har dukat upp mitt i ”Bondens marknad” i Flugparken. Därimellan stöter man på idrottsföreningar, nykterhetsorganisationer och svenska kyrkan.

– För det första är det roligt att det händer något i Lindesberg och för det andra är det viktigt att visa oss ute bland folk, säger Irja Gustavsson.

Alla har de liknande förklaringar till varför de finns representerade på Lindemarken.

– Vi vill tala om att vi finns och förhoppningsvis värva några nya medlemmar, säger Per Ekblad, ordförande i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO i Fellingsbro.

Pär-Ove Lindqvist (M), oppositionsråd, har förberett dagens möte med Lindemarkens besökare genom att ta fram ett frågeformulär.

– Det här är världens möjlighet för oss att få veta vad invånarna tycker i lokala frågor, säger han.

Svaren på frågorna använder de sedan som underlag inom partiet.

Under Centerpartiets tält har ett önskeplank och en önskesäck satts upp. Där får besökarna skriva upp vad de vill ändra i kommunen.

– De flesta som stannar till hävdar att de inte är intresserade av politik. Men börjar man prata med dem kommer det ofta fram att de är intresserade av samhällspåverkan, och det är ju politik, säger Johan Andersson (C), som höll ställningarna vid önskeplanket.

Kristdemokraterna har nöjt sig med att servera sina marknadsbesökare kaffe.

– Vi vill föra en medborgardialog för att höra vad invånarna i Lindesberg tycker är värdefullt, säger Hlödur Bjarnason (KF).

Svenska kyrkan hade tagit till sig önskemål från förra årets Lindemarken.

– Vi har stått här under flera år men det är första gången vi serverar kålsoppa. I fjol efterfrågade besökare just kålsoppa så det tog vi till oss, säger Jessica Haikara, församlingspedagog.

Även hennes förklaring till varför kyrkan medverkar på Lindemarken har med synlighet att göra.

– Vi vill visa vilket utbud som finns i församlingen.

Socialt. – Vi är här för att vi slåss för demokratin, sa Irja Gustavsson (S), kommunalråd, om sin medverkan på Lindemarken.
Nyktert. IOGT-NTO:s huvudsakliga syfte på Lindemarken var att informera besökarna om sin existens.
Det hör till att synas vid sådana här tillfällen, Jonas Kleber (C).

Mer läsning

Annons