Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindes nya styre klart

Nu är det klart med rödgrönt samarbete i Lindesbergs kommun. Socialdemokraterna har efter långa förhandlingar kommit överens både med Vänstern och Miljöpartiet.

Annons

De rödgröna får majoritet i kommunfullmäktige med 23 platser mot 18 för den borgerliga alliansen.

Uppgörelsen gör att Sverigedemokraterna med sina fyra platser inte får något att säga till om.

– Det är jätteroligt att vi kommit så här långt, säger Socialdemokraternas ordförande Bengt Storbacka. Men allt är inte klart. Vi är överens i en del frågor. Men i det här läget vill jag inte gå in på några detaljer. Vi kommer att träffas senare i veckan, då vi också kommer att kalla till presskonferens.

Vill inte uttala sig

Bengt Storbacka säger så mycket som att båda samarbetspartierna får lika många ordinarie platser i nämnder och styrelser. Däremot vill han inte uttala sig om båda får några ordförandeposter.

– Men jag kan säga så mycket som att vi tar ordförandeposterna i kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden, säger socialdemokraternas ordförande. Vi har ett medlemsmöte på onsdag kväll och då hoppas jag det blir klart vilka som föreslås till heltidsposterna.

Bengt Storbacka säger att problemet i diskussionerna varit att hitta en balans mellan partierna när det gäller fördelning av platser i nämnder och styrelser. Han tycker dock att de tre samarbetspartierna har hittat en bra balans för det fortsatta arbetet.

Litar på varandra

– Det har varit ett givande och ett tagande som det ska vara i sådana här sammanhang. Jag tycker vi känner att vi kan lita på våra samarbetspartier.

Mer läsning

Annons