Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindesberg i skala 1:220

Sakta men säkert växer kvarter efter kvarter fram. Bägaren, Lommen, Vargen och Flugan med flera.
Lindesberg håller på att återta formen från 1920, men i en skala där en meter bara är 4,5 millimeter.

Annons
Byggarbetsplats. Sture Engström, Ingrid Nordmark, Göran Ermedahl, Cicki Eriksson och Göran Lindqvist har nu jobbat i ett år på modellen där Lindesberg växer fram i 1920-talets skepnad.

– Rom byggdes inte på en dag och vi har hållit på i ett år, säger Ingrid Nordmark, Linde fornminnes- och hembygdsförenings ordförande.

En gång i veckan träffas dryga halvdussinet modellbyggare i Tellandska gården, före detta Linde museum för att återge hur Lindesberg såg ut en gång.

– Vi skulle gärna vara fler. Alla kan bidra med något även om man inte har tidigare modellbyggarerfarenheter, säger Ingrid Nordmark.

Det är ett detaljrikt bygge som är väl förankrat i gamla bilder och dokument.

En bit ut på Lindesjöns ännu vita vatten ligger en liten eka med en man i.

Det är stadsläkare Lars-Erik Hallén. Berättelserna säger att han ofta och gärna rodde. Vid akutfall på Gamla kururgen vinkade en sjuksköterska med ett stort lakan från ett fönster och doktorn rodde snabbt tillbaka till stetoskop och ibland vassare verktyg.

Runt det gamla bryggeriet, som lades ned 1971 och revs -78 ägnar sig Cicki Eriksson åt trädgårdsarbete. Det är hon yrkesspecialist på.

– Raka hallonhäckar, blommande potatisland och välrensade jordgubbsland ligger färdiga i en plastlåda för senare utsättning i modellen.

– Att det blev 1920 beror på att vi har utgått från det Lars Hagström och Ing-Marie Nilsson-Tarkkanen började bygga för många år sedan, säger Ingrid Nordmark. Det var kyrkan.

Två färdiga kvarter har Bergslagens miljö- och byggförvaltning till låns för tillfället. Till sommaren ska föreningen visa ett par kvarter på biblioteket.

Staden byggs kvartersvis i papp och allsköns enkla material, men resultatet är allt annat än enkelt.

När allt står klart handlar det om en detaljerad modell som blir 7 meter lång och 3,5 meter djup.

– Vårt mål är att det till slut ska bli ett stadsmuseum i Gamla spruthuset vid Rådhustorget där modellen skulle få en fast plats, säger Ingrid Nordmark.

Idéer för spruthuset har varit många under åren och kommit från ännu flera håll, men än har inget hänt. Modellbyggarna pratar om detta runt kafferasten och den gemensamma nämnaren och förklaringen är som vanligt pengar. Ett mer akut problem är var byggarna ska fortsätta arbeta eftersom kommunen ska sälja Tellandska gården.

Seklet då allt hände var titeln på Eric Öhrn och Göran Karlssons bok om Lindesbergs utveckling.

På 20-talet hände extra mycket. Det var en expansiv tid.

– Jag har paxat på sparbankshuet. Det ser jag fram mot att få bygga med väggar som är resta till två tredjedelar och med byggställningar, säger Sture Engström.

Central roll. – Lindesberg och Nora städer har haft stor betydelse för bergsbruket i regionen. Ortnamnen är skrivna med stora bokstäver redan på Carta Marina från 1500-talet, säger Göran Lindqvist.
Vatten vid vatten. Bryggeribyggnaden ned mot Lindesjön försvann 1978 men återuppstår nu med omkringliggande byggnader i den så kallade Z-skalan som är 1:220.

Mer läsning

Annons