Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindesbergarna sattes i rörelse runt hela sjön

Mängder av föreningar, företag, offentliga verksamheter och även vädergudarna hade hörsammat Rotarys uppmaning att hålla Lindesberg i rörelse. Och det lyckades de med. En strid ström av lindesbergare tog tillfället i akt att vandra runt sjön i går eftermiddag.

Annons
Naturskön vandring. En strid ström av lindesbergare vandrade den cirka sju kilometer långa sträckan runt sjön.

Spännvidden på utställarna var stor. Från Skogsmulle själv till poliser, kommunalråd, journalister, förskollärare och stadens gamle borgmästare Salomon Rubin i egen hög person.

Och spännvidden på vad som företog sig i de olika stationerna var om möjligt ännu större; Naturskyddsföreningen demonstrerade biholkar, BMB visade solpaneler och Forminnes- och hembygdsföreningen lät en rad prominenta personer ur stadens historia flanera i Rubinska gårdens trädgård.

Round table hade tagit fasta på temat Lindesjön och visade vilka skatter som doldes under bron mellan arenan och Loppholmarna.

Dykartrion Daniel Tegin, Daniel Wiborg och Olle Råberg fiskade upp den ena kundvagnen efter den andra som alla såg ut som vore de bärgade från Titanic.

– Round table är en förening för män mellan 22 och 40 år som bygger på att man möts, byter erfarenheter och nätverkar, säger ordföranden Magnus Unosson.

– Vi vill växa. Man får gärna komma med på våra möten som gäst, säger han.

Under förmiddagen hade morgonens regnmoln skingrats och framemot kvällen mojnade även vinden. Vid Näsets naturreservat låg kvällssolen på och vid ABF Grön famns tält puttrade kaffekitteln över öppen eld.

– Det är riktigt kokkaffe, säger Alf Mellberg, nationell samordnare för organisationen Grön famn.

– Vi ordnar gröna aktiviteter för bland annat skolelever, äldre och funktionshindrade så att de ska få komma ut i naturen, berättar han.

– Det betyder mycket för oss att vara med här. Vi vill visa att även ABF jobbar mycket med natur. Vi har haft mellan 600 och 700 besökare här.

Vid Näset hade även Lindesbergs radioamatörer monterat upp sin mast. Och det fanns en tanke med att de stod just där.

– Vi deltar i något som heter Svensk flora och fauna. Det innebär att man ska få kontakt med så många naturreservat som möjligt. Nu sänder vi från naturreservatet Näset och andra radioamatörer som får kontakt med oss får poäng och samtidigt får även vi det. Det gäller att samla poäng för att få ett diplom, berättar Christer Andersson från föreningen som även de hoppades kunna värva medlemmar.

– Chansen finns ju att det kommer förbi någon som tycker att det verkar kul. Vi radioamatörer är ju en grånande skara företrädesvis män, även om det också finns kvinnor, säger han.

Andra våglängder strömmade ut från Pumphuset. Där hade Radio Hillstreet ställt upp en mobil studio. Efter en lång sändning kunde de till sist runda av med att rapportera: ”Nu märks det att klockan börjar närma sig åtta för nu är det lite tunnare med folk här”.

Tunga gissningar. Vad väger stenen som Lindesbergs curlingklubb hade med sig? Den frågan ville bröderna Leo, 6 år, och Lukas, 4 år (som här lyfter stenen), besvara. ”Vi gissade på runt 35-40 kilo”, säger Emmy Westerberg. Foto: Adam Söder
Prominenta personer. Självaste borgmästare Salomon Rubin och Elsa Rubin (Curt och Jeanette Lindmark) fanns på plats längs sjön.
Kokkaffe. Alf Mellberg och Clarence Lundström från ABF Grön famn bjöd på riktigt kokkaffe vid sin station vid Näset.
Naturskön vandring. En strid ström av lindesbergare vandrade den cirka sju kilometer långa sträckan runt sjön.

Mer läsning

Annons