Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindesbergs kommunkan få två straffavgifter

Socialstyrelsen ansöker om att Förvaltningsrätten i Karlstad ska döma ut två straffavgifter för Lindesbergs kommun.

Annons

Anledningen är att socialförvaltningen anses ha tagit för lång tid på sig för att verkställa beslut om stöd för två funktionshindrade. Socialstyrelsen anser det vara befogat att kommunen döms att betala sammanlagt drygt 36 000 kronor i straffavgift. Förvaltningsrätten kommer nu att granska de båda ärendena.

I det ena fallet handlar det om att kommunen inte kunde rekrytera en kontaktperson till en funktionshindrad. Den beviljade insatsen var avbruten nästan ett år.

I ett yttrande till Socialstyrelsen skriver socialnämnden att det i det här fallet behövdes en utbildad person med erfarenhet av svår autism.

Kontaktperson bör tillsättas

Socialstyrelsen anser att en kontaktperson är en insats som bör tillhandahållas snarast. En kortare väntetid kan accepteras om det finns svårigheter att hitta en lämplig person. I ärendet framkommer det inte att kommunen gjort tillräckligt för att verkställa beslutet, enligt Socialstyrelsens bedömning.

I det andra fallet kunde inte Lindesbergs kommun rekrytera en ledsagare till en annan funktionshindrad person.

I ett yttrande från Socialnämnden har det framkommit att avbrottet av insatsen upptäcktes i samband med en lönerapportering. Då hade det gått nästan ett halvår.

Nya rutiner

Efter den här händelsen har kommunen infört nya rutiner. Numera ska enhetschefen inom handikappomsorgen fråga timvikarier och personal på särskilda boenden om de kan vara ledsagare.

Socialstyrelsens bedömning är att ledsagning är en insats som bör kunna ordnas ganska snabbt. Handläggarna anser att Lindesbergs kommun inte visat att den gjort tillräckliga ansträngningar för att verkställa beslutet.

Mer läsning

Annons