Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindesbergs lasarett i knäprotesstudie

Lindesbergs lasarett är det enda sjukhus i landet som ingår i en internationell studie av en knäprotes med stor rörlighet.

Annons

För ett antal år sedan började ortopederna använda både europeiska och amerikanska proteser vid sina knäoperationer.

– Därför har vi en viss vana av just den här typen av protes och det har nog bidragit till att firman valt ut oss att testa deras så kallade journeyknä, säger Christer Lundgren, verksamhetschef på ortopedkirurgiska kliniken.

– Första knät opererades i februari i fjol, och hittills har vi gjort ett fyrtiotal. Totalt ska vi sätta 60 proteser. Därefter kommer vi att noga följa patienterna under tio års tid, för att få en bild av hur protesen fungerar, berättar Christer Lundgren.

Redan nu kan han konstatera att åtminstone på kort sikt fungerar den bra. Det är tydligt efter de första avstämningarna med de opererade patienterna.

Skillnaden mot en traditionell knäprotes är att denna är stabilare, och möjliggör att patienten kan böja knät maximalt. Inte heller blir man lika trött i knät.

Företaget som gör protesen kallar den för ungdomsprotes, då den passar dem med höga funktionskrav.

– Man ska väl inte börja löpträna med protesen, men den som gillar att golfa eller fjällvandra kan fortsätta med det.

Alla under 75 kan få den

Alla under 75 år som ska knäopereras erbjuds att testa den nya protesen. Man har alltså inget speciellt urval av försökspersoner.

– Då skulle inte slutsatserna bli rättvisande. Vi vill ju att protesen testas på ett tvärsnitt av patienterna, konstaterar Lundgren, som berättar att själva ingreppet dock är lite större än vid användande av annan protes.

Verksamhetschefen är mycket nöjd med lasarettets medverkan i studien.

– Vi har ett gott samarbete med universitetssjukhuset, och det här är vår spetskompetens, medan Örebro tagit över andra delar av ortopedin. Det gör att vi trots att vi är en liten enhet kan hålla en hög volym på ingreppen då vi servar patienter från hela länet.

Mer läsning

Annons