Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindesimmet återuppstår

I augusti nästa år kommer den 28:e upplagan av Lindesimmet att avgöras. Detta efter ett uppehåll på tolv år.

Annons
Simtävling tillbaka. Så här såg det ut när Lindesimmet avgjordes i mitten av 1980-talet. Efter tolv års uppehåll återuppstår tävlingen nästa sommar. Arkivbild: Bergslagsposten

1973 avgjordes för första gången Lindesimmet, en långdistanstävling på 2 600 meter i Bottenån i Lindesberg. Tävlingen arrangerades sedan 27 år i följd. Men år 2000 var det stopp på grund av att det inte fanns tillräckligt med funktionärer.

Nu har Lindesbergs simsällskap bestämt sig för att försöka väcka liv i tävlingen igen.

– Vi kör ett år på prov, säger Rolf Törnblom som är nybliven ordförande i föreningen.

Det är han som driver det här projektet tillsammans med föreningens förra ordförande, Annika Waldén. Det var också hennes pappa, Göran B Waldén, som drog igång det hela 1973.

Allt populärare

Rolf Törnblom hoppas att det finns ett intresse för den här typen av tävlingar.

– Att simma på öppet vatten blir mer och mer populärt.

Förhoppningen var att Lindesimmet skulle kunna genomföras redan i år, men det är en stor organisation så föreningen flyttade fram det ett år. Nu är datumet satt till den 11 augusti 2012.

Mycket kommer att vara sig likt från tidigare Lindesim, men loppet blir något kortare eftersom starten flyttas fram till Norsviken.

Målet blir som tidigare vid Gröna bron.

– Jag tror att det blir 2 500 meter, men vi har inte mätt sträckan ordentligt ännu, säger Rolf Törnblom.

Haft SM-status

På sin storhetstid var Lindesimmet en av Sveriges populäraste långdistanstävlingar och deltagarrekordet ligger på 215 simmare.

Tävlingen har också haft SM-status.

Tidigare arrangerades det alltid i början av juli, ett par veckor innan Vansbrosimningen. Så många använde Lindesimmet som träning inför Vansbro.

– Nu har vi lagt det i augusti för att det är varmare då och för att vi tror att fler är hemma eftersom skolan börjar snart. Men vi får se om det blir bra, säger Rolf Törnblom.

Det finns också tankar på en Lindeklassiker i framtiden, där ett cykellopp, en löptävling runt Lindesjön och Lindesimmet ingår.

– Men då måste vi få med fler föreningar också, säger Rolf Törnblom.

Mer läsning

Annons