Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindeskolan godkändför gymnastik och handboll

Lindeskolans utbildningar i rytmisk gymnastik och handboll har blivit godkända av skolverket.– Det känns som ett erkännande, säger rektorn Torkel Freed.

Annons

Hösten 2011 införs en helt ny gymnasieskola och där finns en ny sorts certifiering för idrottsgymnasier. Lindeskolan sökte certifiering även för volleyboll, men där har ingen skola fått godkänt.

– Volleybollen vill vänta ett år. Eftersom det är så få utövare i den sporten skulle det kunna påverka riksintaget i Falköping, förklarar Torkel Freed som hoppas på en godkänd volleybollutbildning till hösten 2012 i stället.

Trots att volleybollen inte blivit certifierad fortsätter den utbildningen på Lindeskolan, liksom fotbollen och ishockeyn.

– Vi kör vidare fast i lite mindre skala, säger Torkel Freed.

För de här eleverna betyder det att de får bra träningsmöjligheter, men att utbildningen inte syns i betygen på samma sätt som för de certifierade sporterna.

Torkel Freed är mycket nöjd med att handbollen och rytmisk gymnastik har godkänts.

– Vi har kämpat för att utveckla de här utbildningarna och det känns som ett erkännande.

I hela Sverige är det ett 40-tal skolor som har fått en godkänd handbollsutbildning så det är hård konkurrens om eleverna. På Lindeskolan går i dag cirka 45 elever på handbollsgymnasiet.

Utbildningen för rytmisk gymnastik startades i höstas på Lindeskolan i och med att den nya hallen stod färdig. Fem elever går där varav en kommer från en annan kommun.

I den nya gymnasieskolan kommer det fortfarande att finnas gymnasier med riksintag för olika sporter och där har Lindeskolan kvar judon. Utöver riksintaget var det fyra skolor som fick en godkänd judoutbildning. Björn Nyberg, ansvarig för judogymnasiet, tror inte att det påverkar Lindeskolan så mycket trots att det är relativt många skolor i en liten sport.

– Men det betyder att vi inte kan slå oss till ro, konstaterar Nyberg.

Mer läsning

Annons