Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litet behov av kontaktpersoner i Lindesberg

Av cirka tusen asylsökande i Lindesbergs kommun är det bara någon enstaka familj åt gången som får hjälp av kontaktperson. Därför är det oftast lätt att hitta någon som ställer upp.

Annons

Fellingsbro tillhör mottagningsenheten i Örebro och sedan några år tillbaka har Migrationsverket plats för 330 asylsökanden där. Just nu är det bara Lottas familj som har kontaktperson.

– Däremot händer det oftare att asylsökande får enstaka insatser, exempelvis familjestöd av olika slag, berättar Tolle Furegård, chef på mottagningsenheten.

Asylsökande barn och ungdomar omfattas av samma lagstiftning som alla andra barn som bor i Sverige, det vill säga Socialtjänstlagen och Lagen om vård av unga.

Socialförvaltningarna beslutar om insatserna efter ansökan om hjälp. Ansökan måste komma från den enskilde eller vårdnadshavaren när det rör barn. Däremot kan vem som helst anmäla misstanke om att det finns behov av att socialtjänsten griper in. Vanligast är dock att det är skola eller polis som anmäler berättar Majlill Persson, chef för individ- och familjeomsorgen i Lindesberg.

Kan slå larm

Det händer också att Migrationsverket slår larm. Verket har anmälningsplikt vid upptäckt av att barn far illa, men det sker ytterst sällan enligt Furegård.

Med tanke på att insatserna är få är det heller inga svårigheter att få tag på personer som vill ställa upp som kontaktpersoner till asylsökande.

– Vi har ett väl upparbetat nätverk att plocka ur när det gäller sådana här insatser, säger Majlill Persson.

Det är barnets behov som avgör kontaktpersonens uppdrag. Det kan handla om hjälp med sådant som att bryta isolering, hitta fritidsaktiviteter, stärka självkänslan eller bara vara någon att prata med.

Mer läsning

Annons