Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Live: Valen i Bergslagen

NA-reportar rapporterar från valkvällen i Bergslagen.

Annons

Ljusnarsberg: På Socialdemokraternas valvaka är känslorna blandade. Å ena sidan är de glada över att det ser ut att bli en regeringsskifte i Sverige, å andra sidan får Sverigedemokraterna i Ljusnarsberg 27,5 procent efter att det första valdistriktet i kommunen rapporterat till Valmyndigheten.

- Det känns förskräckligt, säger Annika Javinder (S) och maken instämmer:

- Man får ångest, säger Ingemar Javinder (S).

Ljusnarsberg: Med resultatet av EU-valet i färskt minne kan man anta att Sverigedemokraterna kommer att gå framåt i kvällens lokala val. Det är åtminstone den känslan de själva har.

-Vi hoppas på det bästa, vi vill ju gärna ha in alla på listan, säger Ronnie Wegerstedt, andra namn på SD:s valsedel i Ljusnarsberg.

-Vi hade en tillställning i Ställdalsparken förra lördagen och då kom över 100 stycken, så det verkar finnas ett intresse, tillägger ordförande Jens Pettersson (SD).

Under kvällen valvakr SD:s styrelse i Ljusnarsberg och deras familjer genom att dela på en smörgåstårta framför tv:n där de noga följer utvecklingen, inte minst på riksnivå.

-Riksnivån är det viktigaste, allt över 10 procent så jublar vi här, säger Andreas Forsberg (SD).

Nora: "Är det här det yngsta partiet du har besökt ikväll?" frågar Camilla Andersson Larsson som är Vänsterpartiets första namn på listan.

Och - ja, det måste jag tillstå.

- Vi har bra stämning och är förväntansfulla. Vi åter, umgås och spekulerar, säger Camilla, men koonstaterar att man snällt får vänta till efter halvelva innan det går att säga så mycket om kommunvalets resultat.

- Bara det inte blir så att SD får en vågmästarroll i Nora, säger Camilla bestämt.

Nora:

Hällefors: På moderaternas valvaka konstaterar Christina Johansson att väljarna är otrogna. Men än återstår att se hur det går lokalt. Hos Norapartiet är fokus på det lokala valet. De kollar i alla fall med viss spänning på den första prognosen som SVT delger. Men det blir inga direkta glädjeuttryck när det röda blocket visar sig nå lite högre än det blå.

- Jag hoppas bara att det inte blir dörr lopp, säger Lars-Erik Larsson, ordförande i Norapartiet.

De hoppas på att öka sitt mandat från fem till sju. Np var ett nytt parti till förra valet, men redan har de både förnyat och föryngrat sig.

- Det blir allt en rysare även lokalt , konstaterar Johan Lundqvist som är första namn på listan.

Nora: Dukat med knallröda servetter och upplagt för segerkänsla är det på Föreningarnas hus. Gertrud Rullander hänger av sig sin röda kappa och visar en partikollega sin npga valda sjal - randig i rött och grönt.

- Det måste till en förändring, säger hon och menar i första hand på riksnivå.

Gerd Erlandssons högsta önskan är att utgången ska bli tydlig.

- Det känns jätteosäkert, både på riksplanet och här i Nora, säger hon.

-  Målet lokalt är att få ytterligare ett mandat. Men prio ett är att få en ny regering.

Nora: "Nu börjar "silly season" när det ska hittas kamrater i kommunpolitiken." Det säger Tom Rymoen (M) som kampanjar in i det sista utanför Församlingshemmet i Nora. Jan-Åke Wildhammar från S instämmer. De tycker båda att det samarbete som partierna haft senaste åren fungerat bra. Men frågan är vad väljarna tycker. 

- Det känns totalt ovisst hur utgången ska bli, säger båda.

- Men det kommer bli spännande, konstaterar Rymoen som senare i kväll ska vaka tillsammans med M på Stadshotellet, medan S samlas vid Föreningarnas hus. 

Lindesberg: Hemma hos Pär-Ove Lindqvist i Torphyttan i Lindesberg samlas ett 15-tal partikamrater till valvaka. ¨Borden är dukade och Pär-Ove bär fram det sista lagom när gästerna kommer.

- Vi tror vi vinner, säger Jan Hansson utan att tveka och de andra håller med.

De har släpat sin husvagn till torget snart sagt varje dag, dessutom knackat dörr för att mobilisera sina väljare.

- Vi har nästan levt ihop, säger Lillemor Bodman.

Nu ska tv:n och datorn stå på hela kvällen i väntan på att få jubla.

- Det känns som vi har möjlighet att gå framåt rejält. Jag tror vi hämtar väljare från Socialdemokraterna, säger Pär-Ove segervisst.

Direktänkar till röstsammanräkningen av kommunvalen

Hällefors

Lindesberg

Ljusnarsberg

Nora

Ingemar Javinder (S) hade full koll på valresultatet. Det var bestörta och nedstämda reaktioner på SD:s framgångar på S valvaka i Ljusnarsberg.
Skaldjurspaté stod på menyn, trerätters, när Moderaterna hade valvaka på Bångbro Herrgård.
Stor oro över SD:s framgång på S:s valvaka i Ljusnarsberg.
Jens Pettersson (SD) har bjudit in partiets styrelsemedlemmar med familj på valvaka i sitt eget hem på Lilla Kumlan i Ljusnarsberg.
Moderaternas valvaka i Hällefors.
Jan-Åke Wildhammar (S) och Tom Rymoen (M) kampanjar in i det sista innan det är dags att valvaka.

Mer läsning

Annons