Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala satsningar på cykeln och järnvägen

Utbyggnad av bangården i Frövi, nya cykelvägar och trafiksäkerhetsåtgärder i Vedevåg. Det är några av de punkter som det beslutades om av Region Örebro län i december.

Annons
En fråga om pengar. Får Region Örebro län som de vill så kommer Bangården i Frövi att byggas ut de närmsta åren. Just nu diskuteras pengafrågan, vilka ska betala och hur mycket ska var och en av parterna stå för?Arkivbild

Bangården i Frövi var en av de lokala satsningar som lyftes fram när regionstyrelsen beslutade om vilka infrastrukturinvesteringar som ska prioriteras de närmsta åren.

– Just nu pågår diskussioner med Trafikverket, det handlar om att få fram pengar, säger Fredrik Idevall på Region Örebro län.

De finansierar bygget tillsammans med Trafikverket och Lindesbergs kommun.

– Frågan är vem den stora vinsten tillfaller. Gynnar det främst kommunen, regionen eller är det en nationell vinst, säger Fredrik Idevall.

Baserat på åtgärdsvalsstudier beslutades även om planer på hastighetsåtgärder, cykelvägar och trafiksäkerhetsåtgärder för sträckan Vedevåg–Frövi–Fellingsbro.

– Vi jobbar för att de sakerna ska hända, säger Karin Wallin, utvecklingsledare.

Just trafiksäkerheten i Vedevåg har boende i området velat åtgärda en lång tid.

– Trafikanterna vet bäst, hör de av sig till oss så kollar vi det, säger Karin Wallin.

Har ni alltså kommit fram till att de har rätt här?

– En sådan här förstudie kan också komma fram till att det inte behövs några åtgärder, så det här kan ses som en form av erkännande, säger Karin Wallin.

Infrastrukturinvesteringar

Regionstyrelsen i Region Örebro län har beslutat om följande prioriteringar på infrastrukturen de kommande åren i Lindesberg kommun:

Beredskap att bygga ut bangården i Frövi, 2018-2019.

Målet är att cykelväg (...) Södra infarten i Lindesberg börjar byggas under 2015.

Sträckan Frövi-Fellingsbro bör byggas ut till 80 km/h-standard.

Fortsatt planering bör inriktas på kollektivtrafikåtgärder, cykelvägar på delar av sträckan samt på trafiksäkerhetsåtgärder i Vedevåg och Fellingsbro.

Mer läsning

Annons