Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppis till förmån för nykterheten

Det var fullt i Templet när nykterhetsföreningen Guldsmeden hade loppis med jultema på lördagen.

Annons
matchat par. Inger och Göran Nyberg säljer hemstickat och diverse prylar från skåpen och lådorna därhemma.

– Det är roligt att komma ut och träffa folk vi kände när vi bodde här, säger Inger Nyberg som har fritidshus i Löa, men bor i värmländska Deje.

Tillsammans med maken Göran har hon ett bord på loppisen. Parets likadana tröjor stickade Inger för många år sedan. På bordet finns hemstickade dockkläder och raggsockor i olika färger. Helst vill Inger sälja det hon själv stickat. Loppisförsäljningen är en fritidssysselsättning för dem båda – och ett sätt att lösa problemet med överfulla lådor.

– Vår generation har nog samlat på sig mycket. Och även fått från föräldrar, säger hon.

18 bord står utställda i föreningslokalen. Försäljarna hyr in sig för 80 kronor bordet. Pengarna går till arran-görerna IOGT-NTO som även säljer kaffe, kakor och korv med bröd.

– En skränktång används till att böja tänderna på en såg så att den inte ska ”nypa tag”. Det ger ett bredare spår när man sågar träd, förklarar Morgan Söderström när frun Carina håller upp just skränktången och ett par sockertänger. Morgan var skomakare i tio år och ärvde verktygen av sin far. Här trängs de med en gammal kamera, porslin och kläder. Verktyg och begagnade kläder säljer bra, enligt paret från Guldsmedshyttan.

fyndare.  Fatima Saleh har skaffat ett massagefotbad till sin man – som har ont i benet – och en borr för att kunna sätta upp tavlor. Haya Muhammed har köpt skor till sin dotter.

Mer läsning

Annons