Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukas räddade sin  skolkamrat från att drunkna

På väg hem från skolan blev Lukas Toll, 10 år, en vardagshjälte när han räddade livet på en jämnårig skolkamrat. Lukas reagerade direkt när den andra pojken trillade i vattnet i Bohrsån i Vedevåg.
– Jag var lite rädd men tvekade aldrig, säger Lukas Toll.

Annons
Lukas Toll är bara tio år, ändå tvekade han inte när en jämnårig pojke föll i vattnet och skrek efter hjälp. – Jag drog upp honom på land, säger han.

En dåligt underhållen brygga som både lutar, har trasiga plankor och är hal var anledningen till att en pojke i Vedevåg den 14 oktober trillade i Bohrsån i Vedevåg.

– Han skulle springa tillbaka in på land när han kom för nära kanten. Han blev ganska rädd när han trillade i för han kan inte simma, berättar Lukas Toll.

"Han var långt ut"

Pojken i vattnet ropade på hjälp och Lukas som hade sett hela händelseförloppet var genast där.

– Jag fick sträcka mig ganska mycket för han var långt ut och han höll på att sjunka, säger Lukas.

Ändå fick Lukas till slut tag i pojkens arm och lyckades dra upp honom på land, straxt därefter kom syskon till pojken springandes för att hjälpa till.

– Jag började gå därifrån men hans bror sprang ikapp mig och tackade mig.

Orolig pappaLukas pappa, Stefan Toll, säger att han förvisso är stolt men att han framför allt är glad att Lukas själv inte trillade i vattnet.

– Det är inte var dag man räddar någon i nöd. Men lite orolig blev jag också, Lukas kan visserligen simma fast inte några längre sträckor och han kan definitivt inte livrädda någon.

Bryggan tas bortStefan Toll berättar att den aktuella bryggan vid Bohrsån varit en anledning till oro för honom tidigare.

– Jag ser ofta barn ute på bryggan och det är stor risk att man trampar igenom de murkna plankorna eller halkar på den sneda bryggan. Det går snabbt med små barn, säger han.

Det är några grannar till familjen Toll som använder bryggan till sin båt men de har nu lovat att ta bort bryggan på grund av dess dåliga skick.

Mer läsning

Annons