Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktkamp om kontroll över ICT

Förvaltningsbolagets Fundiors köp av aktier i ICT Norden Fastigheter är en kamp om att få kontrollen i fastighetsbolaget. Det anser Åsa Wesshagen, ansvarig för bolagsfrågor inom Aktiespararna.

Annons

– Vi rekommenderade våra medlemmar att inte anta det bud som Fundior lade på ICT, säger hon. Med facit i hand tror jag många blev varse att det var ett dåligt bud. Vid den här typen av affärer hamnar små aktieägare i kläm.

Erbjudandet innebar att aktieägarna i ICT Fastigheter fick elva Fundioraktier mot två i fastighetsbolaget. I stort sett gick säljarna plus minus noll eftersom ICT-aktien är värd cirka fem gånger mer än en Fundioraktie, drygt 50 öre mot drygt tio öre. I dag kan båda aktierna stå några ören högre.

Fundior ägde 20 procent i ICT innan erbjudandet. Villkoret för budet var att man skulle nå över 30 procent. Nu hamnade förvaltningsbolaget på drygt 32 procent.

– Fundior kan nu välja att köpa mer aktier, säger Åsa Wesshagen. Det kan göra det som en tvåstegsraket. Vad vi nu sett är att Fundior lagt ett dåligt bud så att man precis kom över 30 procent av aktierna.

Aktiespararnas representant utesluter inte att ICT Fastigheters nye huvudägare kommer att tanka flera ICT-aktier på marknaden.

– När det är klart kan jag tänka mig att Fundior lägger ett bud på hela ICT Norden Fastigheter. Vi ser allt mer att småbolagen sneglar på varandra. Många mindre företag försöker hitta lösningar så de kan slå sig ihop om en i stället för två börsplatser.. Jag tror vi kommer få se fler sådana affärer.

Mer läsning

Annons