Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktskiften ändrar förutsättningarna

Med kommande S-styre i Lindesberg förväntas klimatet mellan kommunen och Bergslagens kommunalteknik kunna bli varmare. Samtidigt gör maktskiften i Nora och Hällefors att det är svårt att sia om deras inställning till både BKT och Bergslagens bygg- och miljöförvaltning, BMB.

Annons

Kommunerna i norra Örebro län, KNÖL-gruppen, är en samarbetspartner, men inte den enda enligt Noras tillträdande kommunalråd Tom Rymoen (M). Noras granne söderut är Örebro påpekar han.

– BKT har blivit en väl fungerande verksamhet. Däremot har det funnits en del övrigt att önska inom miljötillsyn och bygglovsärenden hos BMB. Där har det saknats nödvändig närhet och lokalkunskap, säger Rymoen.

Avvaktar utredning

Det är den nya sexpartiledningens generella inställning i Nora. Man avvaktar utredningen av BMB:s verksamhet, som kommer inom kort, och är inte främmande för att lösa miljö- och byggfrågor på annat sätt än dagens.

I Hällefors försöker fyra partier sy ihop ett majoritetsstyre, S, HOB, V och C.

– I början av november hoppas jag vi kan presentera hur vi ser på framtiden för Hällefors i sin helhet. Det inkluderar BMB och BKT, mer kan jag inte säga i dag, säger Mats Runqvist (HOB).

@NA Fråga:Har tiden runnit ifrån det nu nästan två år gamla förslaget om utökat samarbete inom BKT?

– Om den utredningen får ny fart eller ej får vi se. Där-emot är vårt mål och syfte att börja umgås med BKT på ett kamratligt sätt igen. Vi vill utöka samarbetena inom de så kallade KNÖL-kommunerna, säger Anders Ceder (S),tillträdande kommunstyrelseordförande efter Anders Larsson (C).

BKT är inte ensamt om att vilja samverka mer i norra Örebro län. Det har förekommit propåer från både landsting och Örebro kommun om samarbeten på liknande områden.

Michael Landberg

0581-844 21

[email protected]

Mer läsning

Annons