Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin vill byta ut farliga proteser

När Malin Soergel upptäckte att hon hade franskt fusk-silikon i sina bröst blev hon orolig. Nu kämpar hon för att få det ersatt med godkända bröstimplantat.

Annons
Malin kämpar. Oron gnager över fuskimplantaten. Malin vill byta ut dem och tycker att privatkliniken som satte in de numera förbjudna implantaten borde stå för kostnaden. Bild: Jonas Eriksson

Den 31 mars förra året utfärdade Läkemedelsverket ett förbud för bröstimplantat från franska Poly Implant Prothèse (PIP). Den franska medicintekniska tillsynsmyndigheten AFSSAPS hade då visat att implantatets hölje var skört. Dessutom kunde silikongelen inuti implantatet irritera kroppens vävnad och orsaka inflammation om implantatet brast.

– Det oroar mig. Jag vill ha nya implantat, men kliniken säger att då måste jag betala 10 000 kronor och det tycker jag är fel, säger Malin Soergel som är från Lindesberg men numera bor i Borås.

Operation oroar

– Hade jag köpt en bil som visat sig vara farlig hade fabriken återkallat den och jag hade fått en ny. Nu handlar det om människor och då är det tydligen annorlunda, säger Malin.

Egentligen skulle hon inte vilja operera sig alls, men oron över att implantaten kan spricka och orsaka inflammation är jobbig.

– Det känns inte bra att behöva operera en gång till eftersom jag trivs med min kropp nu, berättar hon.

Viktigt med bra klinik

En annan orsak till att hon inte vill operera sig är att det alltid innebär en viss risk att bli sövd.

– När jag opererade mig hade jag inga barn, men nu när jag är förälder tänker jag annorlunda.

Det var 2008 som Malin bestämde sig för en operation. Hon tyckte att hon var platt och ville ha en mer proportionerlig kropp.

Hon undersökte flera kliniker innan hon bestämde sig för den i Falköping.

– Priset var inte avgörande för mig utan det viktiga var att kliniken verkade bra, säger hon.

Fortsätter striden

Malin blev också nöjd med vården och resultatet. Fram till att larmet om fuskimplantat kom det vill säga.

– Jag tycker inte att jag ska behöva betala. Jag har ju redan betalat för en operation och den kostade allt som allt 38 000 kronor, säger Malin.

Hon tänker försöka fortsätta strida för att få rätt. Sitt fall har hon anmält till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) men inte fått svar ännu.

Mer läsning

Annons