Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man friad från vansinnesfärd

Poliskvinnan var säker på sin sak men mannen hade alibi. Därför döms han inte för vansinnesfärden genom Lindesberg i våras

Annons

Det var i april 2009 som polisen jagade en bilist i centrala Lindesberg. Föraren var nära att köra över flera personer och många fordon fick väja för att undvika kollision.

Bland annat körde bilen slalom mellan de parkerade fordonen vid Lidl. Gående fick kasta sig åt sidan för att inte bli påkörda.

Poliskvinnan som jagade föraren var helt säker på vem som satt bakom ratten. Hon kände igen honom sedan tidigare och visste att han brukade köra just den här bilen.

Men trots att hon var säker på sin sak räcker det inte för en fällande dom mot den man som senare åtalades för grov vårdslöshet i trafik samt olovlig körning.

Mannen, som något år tidigare gett bilen till sin far, hade alibi. När biljakten pågick var han hemma hos en kompis. Det berättade både han själv och kompisen under rättegången.

Hans far bekräftade att bilen inte stod på gården den här dagen. Någon hade tagit den, även om nycklarna hängde kvar på sin vanliga plats i skåpet.

I domen skriver Örebro tingsrätt att de inte har någon anledning att tvivla på polisen. Men hon såg mannen endast under en kort stund, samtidigt som hon måste ha varit fullt upptagen med att köra det egna fordonet.

Domstolen menar dessutom att hon kanske omedvetet påverkades av att hon tidigare sett mannen i den här bilen. Sammantaget gör det att den åtalade frias.

Mer läsning

Annons