Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många förstagångsåkare på friluftsdagen

– Många elever har varit taggade på den här dagen, nu ska de prova att åka utför för första gången, säger Ismo Mäkiranta, idrottslärare på Fröviskolan som i onsdags tog bussen till Gillersklack för att ha sin årliga vinterfriluftsdag.

Annons
Glada. Alva Andersson, Alwa Mossberg och Emmy Rapp valde inte direkt den brantaste pulkabacken, men roligt hade de ändå.

Minusgrader och lätt snöfall. Vintern stod verkligen i full blom när högstadieeleverna på Fröviskolan knäppte på sig skidorna och gav sig ut i backarna på skolans vinterfriluftsdag.

– Ett 90-tal, ungefär hälften av eleverna, har valt att åka utför här idag, säger Ismo Mäkiranta och berättar att de övriga eleverna fått välja mellan en handfull andra saker.

– En del har gått ut på promenad, några få åker längdskidor, ett större gäng åker pulka och så stannade en del elever i Guldsmedshyttan för att åka skridskor.

Morgonen i Gillersklack bjöd dock på lite av ett kaos.

– Väldigt många elever behövde hyra skidor först, så det tog lite tid att rådda med, säger Ismo samtidigt som två niondeklassare kommer in i uthyrningsbutiken för att komplettera sin utrustning med skidglasögon.

– Vi har hunnit med en sex-sju åk redan, till och med i stora backen, säger Adrian Buckert som provar slalom för första gången i sitt liv.

Med sig har han Niklas Allansson, som är snäppet mer erfaren.

– Senast jag åkte, för ungefär sju år sedan, bröt jag benet. Sedan dess har jag inte vågat åkt förrän nu, säger han och tillägger:

– Men det är ju roligt att åka.

Adrian instämmer, även om han har en litet annat tillvägagångssätt.

– Den där vicktekniken som Niklas försöker lära mig klarar jag inte av, så det blir störtlopp för min del.

Innan de båda killarna gick hemifrån på morgonen fick de förmaningar om att försöka att inte bryta något under vinterfriluftsdagens aktiviteter.

Förutom utomhussporterna grillade eleverna korv och på eftermiddagen fick de som ville värma sig ge sig ned i det varma vattnet i simhallen istället.

Nybörjare. Hälften av eleverna på Fröviskolan valde att åka slalom på skolans friluftsdag. För Isabella Norling var det första gången på ett par skidor men som tur var hade hon den slalomvana kompisen Meja Stjärnlöf med sig. Foto: Sofia Gustafsson
Nöjda. Niklas Allansson och Adrian Bluckert från 9a och 9b på Fröviskolan spenderade friluftsdagen i slalombacken.

Mer läsning

Annons