Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor kring nedläggningsbesked

I måndags kom beskedet att SiS ungdomshem Granhult föreslås avvecklas under 2014, och sedan dess har frågorna hopat sig hos de berörda.

Annons
Granhults ungdomshem. Tidigare i veckan skrev NA om förslaget att avveckla de tolv platserna. Beskedet har väckt starka känslor hos såväl personalen som hos ungdomarna med anhöriga.

Det är Statens institutionsstyrelse, SiS, som driver Granhult. Robert Stenbom jobbar som verksamhetsdirektör vad gäller ungdomsvården i Norr, och han har svar att ge.

– Det är viktigt att det tydligt framgår att detta inte är någon kritik mot Granhult. Det handlar inte alls om bristande kvalitet eller annat, utan helt enkelt om att vi behöver anpassa oss efter den efterfrågan på platser som finns. I dag har vi för många öppna platser i förhållande till vad socialtjänsten efterfrågar, och det är därför vi behöver dra in.

Varför just Granhult, där det är fullbelagt på såväl öppen som stängd avdelning?

– Vi har gjort en samlad bedömning över hur det ser ut långsiktigt, och där har vi strävat efter att slippa osthyvla över hela organisationen. I stället har vi valt att göra större åtgärder på få platser.

Men om SiS behöver skära bort bland de öppna platserna – varför inte lägga ned ungdomshem med enbart sådana platser?

– Därför att det inte längre finns några sådana. De som funnits har redan avvecklats tidigare.

I slutet av december ska SiS ta beslut om verksamhetsplanen för 2014, och det är då Granhults öde definitivt kommer att avgöras.

– Vi har precis gått in i en process med många saker kvar att lösa. Det långa hyresavtalet bland annat, där vi kommer att ta kontakt med fastighetsägaren.

Hur tänker SiS kring de investeringar som gjordes på Granhults slutna avdelning för några år sedan?

– Med facit i hand var det ingen bra investering, men sådant går ju aldrig i förväg att veta.

Patrik Borup är avdelningsföreståndare på Granhult. I onsdags morse hittade han tre brev på sitt bord – skrivna av ungdomar boende på Granhult.

– Mig veterligen har de skrivits på eget initiativ, och var inget vi efterfrågat. Tvärtom har vi försökt tona ned det hela inför ungdomarna. De har nog med sina egna problem och ska ha fokus på sig själva. Och vi är ju faktiskt inte nedlagda än.

Han beskriver den värme han och den övriga personalen ändå mött från de boende. Om föräldrar som hört av sig för att fråga vad de kan göra.

– Det är så mycket känslor inblandat i detta, vi är ju som en familj. Men ser man bortom känslorna är vi ett otroligt välfungerande ungdomshem, med goda resultat och siffror på alla sätt.

Vad händer med breven?– Dem har jag skickat vidare till generaldirektören på SiS, tilsammans med ett eget brev från mig själv.

Kort om Granhults ungdsomshem

Drivs av: Statens institutionsstyrelse, SiS, som är en statlig myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård samt behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem.

Här bor: Pojkar i åldern 16–20 år med främst missbruksproblematik.

Antal platser: Tolv, varav sex på låst och sex på öppen avdelning.

Uppdrag: Att motivera ungdomarna att välja ett drogfritt och meningsfullt sätt att leva. På Granhults skola arbetar eleverna efter individuellt utformade studieplaner.

Källa: SiS webbsajt stat-inst.se

Mer läsning

Annons