Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lockades till nystartat damlag

Första träningen blev en positiv överraskning för ledarna som nu startat upp ett damlag i Grönbo IF.– Jag är chockad och förvånad över att så många kom på den här första träningen, säger Tina Sandell.

Annons
Grönbo IF.  Jörgen Malmkvist och hjälptränaren Mathias Kisch håller genomgång med tjejerna som dök upp på Grönbo IF:s första träning för det nystartade damlaget, ”fotboll måste först och främst vara kul”, säger Jörgen. Det första året ska damlaget inte spela något seriespel utan fokusera på att spela ihop sig och skapa en stabil och fungerande trupp.Foto:  Sofia Gustafsson

På det nystartade damlagets allra första träning i söndags dök 14 spelare upp, utöver det har flera andra hört av sig och visat intresse för fotbollslaget.

– Det här känns riktigt bra, säger Jörgen Malmkvist, lagets huvudtränare, som tidigare tränat damlag i bland annat Frövi IK.

Han berättar att det är stor blandning av deltagare på lagets första träning.

– Det är blandning av äldre spelare som haft ett uppehåll, några yngre som jag haft under mina vingar i Frövi och en del helt nya som aldrig tidigare spelat fotboll.

Upplägget på årets satsning blir därefter.

– I år handlar allt om att ha roligt, spela ihop oss som ett lag och bli vän med bollen, säger Jörgen Malmkvist.

Frida Wernborg, som

precis lagt handbollsskorna på hyllan, var en av de som deltog på den första träningen.

– Jag spelade fotboll för kanske tio år sedan men sedan slutade jag för att satsa på handbollen, säger Frida Wernborg och berättar att storasystern drog med henne på denna första träning.

– Jag blir nog kvar, men den här gången kanske jag ska satsa på att spela topp istället för mittfältare, så att man får göra lite fler mål.

Samtidigt som damlag

runt omkring dem lägger ned sin verksamhet väljer Grönbo IF alltså att utöka.

– Vi vill satsa på flick- och damverksamheten och uppenbarligen finns det ett behov, säger Tina Sandell, damlagets samordnare.

Spelarna som deltog på den första träningen är delvis egna produkter från Grönbo IF:s ungdomssatsning men flera kommer också från Lindesberg, Frövi och Fellingsbro som inte har några egna damlag.

– Det är tråkigt att det inte finns ett större intresse från förbundets sida att satsa på oss små föreningar, säger Tina Sandell och berättar att ÖLFF:s breddning av seriesystemet till att innefatta Västmanland höjt kvaliteten till en nivå som mindre klubbar har svårt att leva upp till.

– I storstäderna har man råd att satsa på talangerna och de som brinner för fotbollen, här på landet får alla som vill vara med och det handlar mer om gemenskap och att ha roligt, säger Tina.

Nygammal. Frida Wernborg tar upp fotbollen igen efter tio år.

Damfotbollen i norra länet

Frövi IK tvingades inför denna säsong lägga ned sitt damlag på grund av bristande spelunderlag, detta efter att de varit upp och vänt i division två.

Nu är de enda damlagen i norra Örebro län Nora-Pershyttan BK, Guldsmedshyttan-Stråssa BK och nybildade Wedevågs IF som alla spelar i division 4.

Grönbo IF kommer inte spela seriespel i år, men om de lyckas med satsningen och får ihop till ett damlag kommer även de att spela seriespel i division 4 nästa år.

Mer läsning

Annons