Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många omvägar innan de fick sitt lyckliga slut

Det har kostat mycket pengar och tagit tid men nu har familjen Sham i Fellingsbro till slut fått uppehållstillstånd, kanske främst tack vare sina vänner här i Sverige.

Annons
Hjälpsamma.  Många har ställt upp för familjen Sham. ”Det finns inte ord nog att tacka alla. Speciellt Ingemar Olsson, han är en räddande ängel”, säger Catherine.

I förra veckan kom Alexander Sham och döttrarna Kinza och Shikiana Sham tillbaka till Fellingsbro från hemlandet Pakistan, denna gång med var sitt uppehållstillstånd.

– Det var en stor risk att åka tillbaka till Pakistan men vi hade inget val, säger Alexander och berättar att de valde att inte resa med Migrationsverkets betalda flygbiljetter.

– De stämplar biljetterna med ordet ”illegal”, då får man problem så fort man sätter sin fot i Pakistan.

Familjen fick i stället låna pengar till vanliga biljetter.

– Vi har inte pengarna och vi har inte språket. De som bor i Fellingsbro, kyrkan här och min arbetsgivare Ingemar Olsson, det är tack vare dem vi har fått uppehållstillstånd, säger Catherine.

Nu kan familjen starta en ny framtid i Fellingsbro.

– Det här är vårat hem nu. Här har vi fått hjälp när vi haft dåliga dagar, nu är det våran tur att ge tillbaka.

Men först gäller det att klara den egna tillvaron. Catherine har jobb vilket är avgörande för familjens uppehållstillstånd.

– Jag söker också jobb, men det är svårt, säger Alexander.

– Först måste vi lära oss prata svenska, säger Catherine.

Trots lyckan över uppehållstillstånden kvarstår oron

– Det är svårt att få pengarna att gå ihop. Men nu tänker vi positivt, allt kommer att ordna sig, säger Catherine.

Här är familjen Shams svåruppnåeliga uppehållstillstånd.

Bakgrund

När Sham fick avslag på asylansökan åkte Catherine till Istanbul och ansökte om arbetstillstånd i Sverige, vilket beviljades i december 2013.

Som Catherines anhöriga var resten av familjen också berättigad uppehållstillstånd. Men även det måste sökas från ett annat land varpå det blev ännu en tur till Istanbul.

De stoppades dock vid gränsen. Endast Pakistan gav dem tillträde, samma land som de flydde från 2012. Tack vare vänners hjälp tordes de återvända och efter cirka en månad i Pakistan fick de uppehållstillstånd i Sverige.

Om två år måste familjen förnya tillstånden, men kan de göra det i Sverige.

Mer läsning

Annons