Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många utmaningar för ny gymnasiechef

En ekonomi i obalans, hård konkurrens om eleverna och en ny gymnasiereform. Lindeskolan står inför många prövningar framöver. Men Leif Lindström, som tillträder som gymnasiechef i sommar, ser fram emot att anta utmaningen.

Annons
Ny chef. 1 juli tillträder Leif Lindström som gymnasiechef på Lindeskolan. Han kommer dock att bo kvar i Örebro och pendla till jobbet.

Att som 61-åring kasta sig in i ett nytt jobb med så pass tuffa förutsättningar är det inte många som gör. Men Leif Lindström tvekade inte. Han ser inte det här som någon nedtrappning mot pensionen.

– Tvärtom. Jag kommer att satsa allt jag har. Jag tror att fyra-fem år är en rimlig period för ett sådant här jobb, och det är väl ungefär så länge till som jag räknar med att jobba.

Han konstaterar att den största utmaningen för Lindeskolan är att stå emot konkurrensen om eleverna.

– Men vi kunde se redan i år ett litet trendbrott att något fler söker hit och det är kul.

Ekonomiska bekymmer

Lindeskolan dras också med ekonomiska bekymmer och har gjort så i många år. Att ekonomin inte är i balans ser han som skolans största nackdel.

– Det är tufft att leva under ett sådant ok, konstaterar Leif Lindström som inser att det är en svår balansgång.

– Släpper man program så tappar man ju också elever. Hur många program vi ska ha är ju en politisk fråga.

I höst sjösätts också den nya gymnasiereformen, som bland annat innehåller ett nytt betygssystem och att antalet lokala kurser minimeras. Enligt Leif Lindström står dock Lindeskolan väl rustad inför nyordningarna.

Även om han inte börjar formellt förrän den 1 juli så har han jobbat lite parallellt med det nya arbetet under våren. Och han är nöjd med vad han har sett hittills.

– Det finns ett starkt engagemang för att utveckla skolan.

Tror på idrottscollege

Satsningen på arenan och kulturum ser han som fantastiska tillgångar för Lindeskolan. Liksom det vackra läget vid Lindesjön.

Själv är Leif en idrottsfanatiker och han ser fram emot att utveckla idrottscollege ytterligare. Skolans internationella arbete gläder honom också mycket.

– Ungdomar måste få en chans att lätta från Lindesjöns horisont också.

Leif Lindström har jobbat som tillförordnad områdeschef på nordvästra skolområdet i Lindesberg sedan i höstas. Innan dess var han barn- och utbildningschef i Kumla i drygt tre år.

– Det var ett stort misstag i mitt arbetsliv, säger Leif Lindström som inte fick förlängt förordnande efter en turbulent tid.

Att han är en lagspelare som gillar att jobba i team ser han som en av sina främsta styrkor som chef.

– Nya saker måste alltid genomföras tillsammans med personalen.

Han beskriver sig också själv som en envis jävel.

– Det kan ju vara både en styrka och en svaghet. Men om jag tror på en sak så driver jag den rätt långt.

Mer läsning

Annons