Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen släpptes fri- rånade pensionärer

Tingsrätten gick inte med på att häkta lindesbergaren. En vecka senare rånade han och en kamrat två pensionärer i deras bostad. De hotades med kniv och kvinnan ofredades sexuellt.

Annons

Den 7 juni trängde 20-åringen och hans 16-årige kamrat sig in i en äldre mans lägenhet i Lindesberg. De krävde honom på pengar och bankkortet.

I ungefär en timme hölls pensionären fången i sin bostad. Under tiden turades rånarna om att gå till bankomaten för att försöka få ut pengar på kortet. 20-åringen petade med kniven i den äldre mannens ansikte och på kroppen. Om han inte lämnade ut koden skulle han dö. Men några pengar från kontot fick rånarna inte ut.

Då tvingades pensionären att välja ut en granne som männen kunde råna. En kvinna i samma trappuppgång blev offer nummer två.

– Mannen blev tvungen att följa med till henne, berättar kammaråklagare Åsa Hiding.

Nu följde ytterligare en timme av hot och skräck för mannen och kvinnan. Hon fick lämna ifrån sig sitt bankkort och männen lyckades nu få ut tre tusen kronor. Kvinna ska även ha blivit sexuellt ofredad av 20-åringen, både fysiskt och verbalt. 20-åringen nekar till det brottet men erkänner liksom sin kamrat rånet.

– 16-åringen berättade redan från början om hur det hade gått till, även om han vägrade att säga vem hans kamrat var. 20-åringen däremot erkände först när vi fått en träff på hans dna i en av lägenheterna, berättar Åsa Hiding.

Varför rånades just de här två personerna?

– Det har inte framgått. Jag tror det var en slump att de gick in i det trapphuset, säger Hiding.

20-åringen är misstänkt för flera andra brott tidigare i år. Enligt åklagaren knivrånade han en person i Lindesberg den 14 maj. Två veckor senare greps han misstänkt för att ha hotat en annan man med kniv. Gripandet blev dramatiskt. Enligt åklagaren gjorde han våldsamt motstånd, dödshotade och sparkade poliser.

Efter det begärde åklagarkammaren att mannen skulle häktas. Domstolen ansåg visserligen att han på sannolika skäl var misstänkt för brotten. 20-åringen försattes ändå på fri fot, bland annat med hänsyn till hans ålder.

Tingsrätten ansåg också att återfallsrisken inte var så stor.

Mer läsning

Annons