Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa för jobb och utbildning

Det diskuteras utbildning, jobbmöjligheter och framtidsdrömmar. Samtidigt serveras våfflor, praliner och dricka. Idag arrangerades Arbetsmarknadsmässan i Lindesberg Arena.

Annons
Jobb i armén. – Godkänd gymnasiebehörighet i svenska, matematik och engelska är ett krav för grundläggande militär utbildning, GMU, säger Rickard Pettersten, informatör i Försvaret. Mariam Alnakshabandy ställer frågor och antecknar.

– Vi är här och representerar världens bästa skolform, säger Malena Carlson.

Malena arbetar på Fellingsbro folkhögskola och hennes arbetsplats är en av de 63 olika utställarna på mässan denna dag. Här finns gymnasieskolor, folkhögskolor och universitet. Här finns även arbetsplatser med lokal förankring med yrkesfolk som berättar om sitt jobb och om vilken utbildning som krävs för just deras yrkesbehörighet.

Oskar Carlsson, Alexander Larsson och Jesper Söderlund går i nian och studier i gymnasieskola väntar. Upplägget med en mässa för gymnasie- och yrkesval gillar de.

– Det är bra att kunna få se vad som finns att välja på bland utbildningar, säger Oskar.

– Ja, och mässan är en bra möjlighet att kunna ställa frågor också, säger Alexander.

Mariam Alnakshabandy går i åttan. Hon har ett år på sig innan hon måste ta ett beslut om gymnasieval.

– Jag ska välja naturvetenskapsprogrammet eller samhällsvetenskapsprogrammet. Då kan jag läsa vidare ytterligare två år utan att jag måste bestämma exakt vad jag vill jobba med, säger hon.

Arbetsmarknadsmässan

arrangeras av Lindesbergs kommun, Arbetsförmedlingen samt Entreprenörskap i skolan.

– I år breddar vi satsningen från en omvänd gymnasiemässa till en arbetsmarknadsmässa där vi riktar oss både till elever som ska välja utbildning som till arbetssökande och allmänhet, berättar Camilla Brynte, Entreprenörskap i skolan.

Många av besökarna är förberedda inför jobb- och utbildningsmässan med frågor som de ska ställa till olika utställare.

– Jag har precis pratat med polisen, militären och undersköterskorna på Lindesbergs lasarett, säger Mariam. Nu ska jag till brandmännen och ställa några frågor.

Från Nerikes brandkår finns Emil Johansson och Martin Duberg på plats. De berättar om räddningstjänstens yrkesvardag och de demonsterar brandmännens arbetsutrustning. Bruce Amani vill veta mer om brandmannajobbet och han testar kläder och känner på slangar och väskor med redskap.

– Vad tungt allting är, både kläderna och grejerna, säger han.

Lindeskolans gymnasium finns självklart på plats och visar alla sina program.

– Och givetvis bjuder vi på våfflor också. Det är ju våffeldagen idag, säger Pierre Fell, lärare på Lindeskolan.

Med mässan vill arrangörerna visa på vilka möjligheter till jobb och utbildning som det finns i Lindesbergs kommun.

Mer läsning

Annons