Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat från förr i fokus på tanternas kafé

Potatisgrynsvälling, rågmjölsgröt eller vad sägs om sillpudding? På Röda Korskretsens tantkafé i Guldsmedshyttan är mat från förr tema just den här måndagen.

Annons
På måndagar ordnar Röda Korskretsen i Guldsmedshyttan med Tantkafé, en trevlig och omtyckt tillställning, med olika teman. Nu var det

 – Välling, välling, välling! Och välling.

Ungefär så minns Anna-Lisa Stenberg med glimten i ögat maten från förr.

– Potatisgrynsvälling var det värsta jag visste, förklarar Stina Boström.

Men det fanns mycket gott också.

– Fromage tyckte jag var gott till efterätt, det gjorde mormor åt mig, berättar Elsy Blücher.

Och hur matvanor kan följa i generationer berättar Maj Eriksson.

– Mamma hade blivit itvingad gröt, så vi barn fick aldrig det. När vi fyllde år fick vi pitepalt, det hade vi önskat oss.

Hon har köpt en konserveringsapparat, vill nu lära sig konservera, något de deltagare som kan gärna lär ut. På kafét är stämning uppsluppen och lättsam, nära till skratten och alla läser dessutom upp var sin rolig historia. De berättar om sin favoritmat från förr och har dessutom med sig gamla kokböcker. Rotmot och fläskkorv är Gudrun Erikssons favorit.

– Rotmoset var nog rödare förr, berättar Solvig Tillman som leder kaféstunden. Hon minns hur ljuvligt gott det kunde vara med nystuvad spenat och frukostkorv.

– Men vi fick bara en halv korv!

Mer läsning

Annons