Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattips till unga idrottare

Om du vill bli bättre i din sport är det lika viktigt att äta rätt som att träna. Det fick idrottande ungdomar lära sig av kostexperten Erik Hellmén.

Annons
Mattips. Kostexperten Erik Hellmén besökte matsalen på Fröviskolan på torsdagskvällen för att prata om hur och vad idrottande ungdomar bör äta.

Det vanligaste felet som idrottande ungdomar gör när det gäller maten är att måltiderna inte är så väl sammansatta.

– Det blir lätt snabba lösningar, och tyvärr mycket energidrycker, säger kostexperten Erik Hellmén som var inbjuden av Frövi IK för att prata om vad idrottande barn och ungdomar bör äta.

Äta många gånger

Erik Hellmén, som kommer från Örebro men numera bor i Lindesberg, är idrottsnutritionsrådgivare och jobbar bland annat med Örebro SK:s allsvenska fotbollsherrar.

Att planera sina måltider och äta många gånger under en dag, var ett av hans råd. Liksom att äta vid rätt tillfällen och att välja mat som innehåller både energi och bra näring.

Erik hade också med sig energibollar och bjöd på. De såg ut som chokladbollar, men innehöll nyttigheter som russin, sötmandel och pumpafrön.

Fotbollsspelarna Lena Borg och Josefine Saari såg lite skeptiska ut när de smakade. Lena tyckte att de var helt okej men lite annorlunda i smaken.

Även om tjejerna tränar mycket tycker de inte att det är några större problem att få i sig rätt mat.

– Det känns inte som att det är någon som har sådana problem i vårt lag, säger Lena och får medhåll av Josefine.

– Det är tvärtom. I vårt lag tycker vi om mat. Men ibland är det några som pratar om att de är tjocka fast de inte alls är det.

Anette Hultman var en annan av de cirka 35 besökarna på föreläsningen. Hon var där både som tränare och förälder och Anette var nöjd med det hon fick höra.

– Det är bra att få tips om när och vad ungdomarna ska äta för att återfå energin.

Något som Anette tycker är svårt är när man är på turnering och spelar många matcher på en dag.

– Då tror jag att det är många som äter fel. Det blir lätt att spelarna stoppar i sig sötsaker mellan matcherna när det vore bättre att äta yoghurt och en macka.

Annorlunda bollar. Lena Borg, till vänster, tyckte att energibollarna var helt okej, medan Josefine Saari såg lite mer tvivlande ut.

Mer läsning

Annons