Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med hopp om seger i Bergslagstrofén

Det handlar om att försöka ta sig igenom hinderbanan felfritt. Placeringar i Bergslagstrofén står på spel. I helgen genomfördes kaninhoppningscupen i Lindesberg i regi av Örebro läns kaninhoppare.

Annons
I kamp om poängen. Att riva på ett hinder ger 1 fel. Kaninen Tipi misslyckas precis med att forcera detta hinder felfritt. Kaninförare Julia Persson hejar på sin fyrbenta tävlingskamrat.

Julia Björlin och kaninen Adde befinner sig just nu ute på hinderbanan. Tävlingar i Bergslagstrofén på krokig bana pågår för fullt. Adde hoppar på fint men helt felfritt går det inte denna gång för honom. Efter målgång har Adde tre fel och en korrigering.

Julia är trots allt nöjd med sin kaninkamrat Addes insats i tävlingen.

– Jag tycker det gick bra ändå. Och kaninen var trött i värmen plus att vi har övernattat här också vilket tar på kaninens krafter, säger hon.

Adde är en av Julias totalt fem kaniner. Och de flesta som är här på tävlingen har fler än en kanin. Karin Ragnarsson är kaninuppfödare. Idag är Karin här och premiärtävlar med kaninen Greta som också heter Fortuna Paths of Glory. Greta är bara fyra månader gammal vilket också är gränsen för hur ung en tävlingskanin får vara.

– Greta hoppade väldigt bra för att vara hennes första tävling. Ett fel bara och hon sprang runt på en rekordtid, berättar Karin.

Karin har tränat upp en hel del kaniner under årens gång. Och bäst blir oftast resultatet av träningen om den påbörjas så tidigt som möjligt i kaninens liv.

– De allra flesta kaniner tycker om att hoppa och de är oftast lättränade. Så det handlar mest om att få dom att förstå vilken väg de ska ta på banan. Det optimala på banan är att kaninföraren är tre meter bakom kaninen med slakt koppel.

– Men om kaninen inte vill hoppa så gör den inte det. Även en kanin kan ha en dålig dag och bara vägra att flytta på sig ute på banan. Då får man acceptera det och det är också charmen med kaninhoppning, säger Karin.

De allra flesta tävlingskaniner har två namn, dels sitt tilltalsnamn som Greta, dels ett officiellt tävlingsnamn som Fortuna Paths of Glory. Fortuna anger uppfödare, Paths är ett personnamn och Glory är kaninens mammas namn.

Under lördagen och söndagen genomfördes Bergslagstrofén på gräsplanen intill minigolfbanan och Statoil.

– Det är en tradition att vi till pingsthelgen arrangerar Bergslagstrofén i Lindesberg, berättar Sara Johansson från föreningen Örebro läns kaninhoppare.

Egentligen är det fem

tävlingar samtidigt som utkämpas dessa två dagar. Bergslagstrofén är för kaniner kvalificerade till elitklass, Kristinapokalen till klass svår, Liljecupen till klass medelsvår och Violcupen till klass lätt. Dessutom tävlas det i Contest Memorial i höjdhinder också.

Till allt detta tillkommer dessutom tävlingar på rak hinderbana och på krokig hinderbana i cuperna. Sedan utses totalsegrare i respektive tävlingsklasser.

– Under hela helgen har vi totalt över 400 starter. Och vi har tävlande från hela landet, säger Sara Johansson.

- Det bästa med kaninhoppning är att få umgås med alla kaninerna som är här och att få träffa alla mina vänner, säger Jessica Nyberg med kaninen Dollar.
Full fart framåt. Julia Björlin med kaninen Adde ute på hinderbanan.
En stunds vila i skuggan. Kaninen Nora ska alldeles strax ge sig ut på hinderbanan och tävla i finalen i Bergslagstrofén 2014 tillsammans med kaninförare Maria Knutsson.

Mer läsning

Annons