Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men ingen egentlig oenighet – eller?

Socialdemokraterna annonserar om vikten av S-styre för att garantera Lindesbergs lasarett. Allianspartierna talar därefter på annonsplats om att de vill utveckla lasarettet, inte avveckla. Vem ska man tro på? kan man undra.

Annons

Idén om att sälja ut lasarettet är en idé som inte ens finns, säger allianspartierna och pekar på sitt valprogram. I onsdags bjöd de in till öppet möte för att klargöra detta. I huvudsak redan politiskt involverade från den egna sidan slöt upp.

Upprinnelsen till trätan var ett frukostmöte i Lindesberg förra veckan där kommunalråden Pär-Ove Lindqvist (M) och Anders Larsson (C) svarade på frågor om framtidens jobb. Då nämndes vård- och omsorgssektorn ha utvecklingspotential som kan leda till mer arbeten.

”Ren lögn”

– Men att säga att vi i och med det vill sälja ut är ren lögn. Lindesbergs lasarett är en oerhört viktig samhällsservice och vi har över huvud taget ingen tanke på utförsäljning, sa Larsson, och politikerkamraterna i alliansen instämde.

– Det vi jobbar för är att skapa förutsättningar för utveckling. Men alla tre sjukhus ska ägas och drivas av landstinget, det går vi till val på, fortsatte Kent Persson, moderat oppositionsråd i landstinget.

Större samarbete

Frågan är då hur det kan utvecklas med alliansens mått mätt.

Större samarbete mellan kommun och landsting och mellan länsdelsjukhusen nämndes. Bättre utnyttjande av resurser och lokaler likaså.

– Används inte lokalerna med sin dyra utrustning 24 timmar om dygnet av oss själva är det väl bättre om man säljer de timmar vi inte behöver för att få in pengar att göra vården bättre för patienterna, exemplifierade Larsson.

Socialdemokraterna i sin tur kallade till möte i går angående vården.

– Vi vill ha en sammanhållen hälso- och sjukvård för att garantera det bästa för patienten, sade landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

– Jag tolkar inte alliansen på annat sätt än att det handlar om avknoppningar. Och spelar det ingen roll vem som bedriver vården – hur kan de då samtidigt hävda att den blir kvar i landstingets regi? fortsatte hon.

Vill inte sälja tid

Att sälja tid på sjukhuset som sjukhuset inte utnyttjar gillar inte landstingsrådet, även om hon inte är helt emot privata alternativ.

– Men det ska vara behoven som styr, inte lönsamheten.

Och hur skulle det praktiskt fungera frågar hon sig, att sälja tid i lokalerna.

– Möjligen skulle det fungera för röntgen, men nej, det är inget jag vill ha. Det är bättre att med landstingspengar se till att skapa fler jobb på sjukhuset och på så sätt öka resursutnyttjandet och utveckla lasarettet.

Lockade bara tre

Inte heller s-mötet lockade lindesbergarna. Bara tre dök upp.

– Lasarettet känns tryggt. Folk litar på att det ska finnas kvar, menade en kvinna.

Och uppenbart är att båda sidor vill verka för patientens bästa och utveckla vården och lasarettet, så den analysen kanske stämmer. Båda mötena konstaterade dessutom att det faktiskt sällan är trätor i landstingsfrågor blocken emellan.

Mer läsning

Annons