Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meriam skulle åka tio mil - och tjäna 54 kronor

Två timmars arbete, tio mils resa och 54 kronors förtjänst om dagen före skatt. Det tyckte Meriam Eliassi var orimligt, och sa upp sig från jobbet. Det gjorde att hon blev avstängd från a-kassan i 2,5 månader.

Annons
Besviken. Meriam Eliassi blev avstängd från a-kassan. Hon är besviken över att reglerna inte tar mer hänsyn till olika individers förhållanden.

Meriam Eliassi i Lindesberg hade ett halvtidsjobb på ett privat assistansföretag under ett halvår fram till förra våren. Sedan kunde arbetsgivaren bara erbjuda henne två timmars arbete om dagen.

– Jag skulle få åka från Lindesberg klockan 9.20 och inte komma hem förrän 16.30 om jag skulle åka buss. Det var dessutom svårt eftersom jag skulle jobba på två ställen och båda ligger utanför själva Örebro, berättar Meriam.

Därför var det i praktiken nödvändigt att åka bil. Då skulle arbetsdagen förkortas med två timmar. Men med en dagsförtjänst på 234 kronor och reskostnad på 18 kronor milen avdragen skulle det bara bli 54 kronor kvar före skatt. Så Meriam sa upp sig – och drabbades av karens.

Hade arbetsgivaren sagt upp Meriam hade hon sluppit karensen på a-kassan, men det var inte företaget villigt att göra. De kunde inte heller ge några löften om utökad arbetstid.

Meriam säger att även på arbetsförmedlingen tyckte de att hennes arbetssituation var orimlig. Hon är inte med i Kommunal, bara som enskild medlem i förbundets a-kassa.

Avstängningen är omprövad men beslutet blev oförändrat.

Sedan i augusti och fram till 27 december har Meriam gått på aktivitetsstöd som för hennes del är 311 kronor per dag.

– Jag har skrivit in mig som arbetssökande på arbetsförmedlingen igen och om jag får a-kassa nu är en öppen fråga, säger Meriam.

– Vi har klarat oss ändå tack vare att jag har ett arbete, men jag tycker att reglerna borde ses över. Vi har bott i Sverige i elva år och verkligen försökt att komma in i samhället.

Meriam har betalat till a-kassan sedan 2005. Sådant här gör att jag blir osäker på systemet, säger Meriams man Saadollah Karami.

Mer läsning

Annons