Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökontoret ska kolla tatuerare

Allt fler låter tatuera sig. Förr sköttes sådant av tatueringssalonger, men med möjligheten att köpa satser för hemtatuering har riskerna ökat. Nu varnar hälsovårdande myndigheter för riskerna och erbjuder samtidigt information till såväl utövare som kunder.

Annons
Bra med kontroll. Benny Adolfsson på Immortal Art i Lindesberg tycker det är bra att miljökontoret kontrollerar dem som tatuerar.

Socialstyrelsen driver en landsomfattande kampanj som riktar sig till dem som sysslar med tatuering, antingen som professionella eller som amatörer. Under våren kommer Bergslagens miljö- och byggförvaltning (BMB) att söka upp de i Bergslagen som sysslar med sådant.

– Det finns tyvärr en hel del okunskap. Men all yrkesmässig verksamhet där man sticker hål på huden är anmälningspliktig, även om du bara hjälper kompisar hemma i köket, säger miljöinspektör Cecilia Larsson. Tillsammans med sin kollega Anki Willenius ska hon sprida information till och även kontrollera dem som sysslar med tatuering, piercing eller så kallad kosmetisk tatuering.

– I grunden är det en fråga om hygien och hälsa. Det finns en risk att drabbas av multirestenta bakterier, HIV eller hepatit. Det är inte ovanligt att de som piercar eller tatuerar sig drabbas av någon form av infektion, säger Cecilia Larsson.

De som jobbar hemma

De två ser inte de etablerade studiorna som ett problem, det är de som jobbar hemma de vill ha kontakt med.

– Min känsla är att de som jobbar yrkesmässigt är stolta över det de gör och också sköter sin verksamhet på ett bra sätt, säger Cecilia Larsson.

Problemet för de båda inspektörerna är att hitta alla andra som sysslar med tatuering och piercing.

”Ganska vanligt”

I Lindesberg finns två utövare och i Nora en. Men hur många som har en verksamhet hemma vet de inte.

– Vi vet av undersökningar att det är ganska vanligt i landet i stort. Vi hoppas att de som håller på hemma hör av sig till oss. Det handlar inte från vår sida om att ”komma åt” någon. Vi vill bara skydda såväl de som blir tatuerade som de som tatuerar. Att göra dem medvetna om riskerna och om de lagkrav som följer med verksamheten.

De båda inspektörerna har också ett enkelt tips till de som tänker tatuera sig eller få en ring i läppen:

– Kolla hur det ser ut. Har den som ska göra jobbet rent omkring sig, har han gummihandskar, är det ordning och reda?

Mer läsning

Annons