Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnena i högsätet

Att minnas är roligt, att minnas tillsammans är roligare. Och att minnas tillsammans med någon man inte träffat på lång tid ger en extra dimension. Det var med andra ord läge för hög stämning i GHF-lokalen i Gusselby på lördagen.

Annons
Återseende. Allan Johansson (närmast) träffade en gammal klasskamrat i Inez Johansson. Raymond Johnson hade åkt från Nybro.

För nittonde gången anordnade hembygdsföreningen en hemvändardag. Ett tillfälle för bofasta och gusselbyare i förskingringen att samlas, umgås och minnas. Det har varit lite ojämnt med besökare under åren, men intresset är trots det stadigt.

– Det är ju så att en del som kom tillresande förr har blivit lite till åren. Då är det inte så lätt att komma, konstaterar Berit Jansson i föreningen.

Många på plats

Besökare från Hällefors, Fagersta och Nybro fanns på plats liksom naturligtvis många från Lindesberg.

Allan Johansson bor sedan 70 år i Fagersta, men är född i Gusselby. Pappan arbetade i ångbageriet och farfar Karl var masmästare vid hyttan ända in på 1930-talet. – Jag har många minnen från min barndom och har också skrivit ned en hel del, berättar Allan.

På en bänk utanför samlingslokalen mötte han Inez Lönnström (född Viberg). Det visade sig att de gått i samma klass en gång i tiden.

Inez bor sedan många år i Eskilstuna dit hon flyttade tillsammans med maken som arbetade vid TGOJ, men bröderna bor kvar i Gusselby.

Smålänning

Längsta resan hade Raymond Johnson gjort. Han bor i småländska Nybro.

– Min mor kom från Gusselby och hon var kusin med Allan, berättar han.

Han har gjort några besök i trakten tidigare, men det är första gången han är med på hemvändardagen. Förutom minnen bjöd dagen också på bildspel från byavandring, möjlighet att köpa lokalhistoriska filmer och häften. Det hela avslutades med en middag.

Mer läsning

Annons