Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för ICA-rån släppt på fri fot

Den 18-åring, som varit häktad flera veckor misstänkt för delaktighet i rånet mot Ica Supermarket den 28 november, har försatts på fri fot i väntan på dom. Örebro tingsrätt tog beslutet efter rättegången. Dom kommer att meddelas i början av nästa vecka.

Annons

– Jag vet inte vad rättens beslut betyder, säger kammaråklagare Louise Helleday. Jag har yrkat på att han ska dömas till fängelse för grovt rån. Den misstänktes advokat har däremot yrkat på att 18-åringen ska frikännas.

Louise Helleday motsatte sig dock inte att den misstänkte släpptes. Hon motiverar sitt medgivande med att mannen är så ung och att han suttit häktad flera veckor med restriktioner.

– Dessutom är utredningen klar och han kan således inte försvåra någonting, säger kammaråklagaren.

Enligt åklagaren har 18-åringen hjälpt de tre maskerade män, som kom över drygt 180 000 kronor, att genomföra det väpnade rånet. Tre män i 18-årsåldern satt anhållna några dagar i början av december, men släpptes på grund av bristande bevisning.

– I den delen har vi inte kommit längre. Jag väntar på några svar från Statens kriminaltekniska laboratorium och Örebropolisens tekniker. Om inte svaren ger något nytt är det dags att avskriva misstankarna mot de tre som var anhållna tidigare.

Louise Helleday säger att den 18-åring som släppts i väntan på dom inte ska behöva sitta kvar i häkte för andras brott. Hon säger att varje person ska sitta för sin del.

Artonåringen har hela tiden nekat till att ha något med rånet att göra. Men kommer tingsrätten fram till motsatsen riskerar han fängelse.

– Straffsatsen för grovt rån är fyra år, säger åklagaren. Eftersom den misstänkte är så ung kan jag tänka mig att straffet blir två år. Skulle tingsrätten komma fram till att brottet inte är grovt anser jag ändå att straffet bör ligga nära två års fängelse.

Mer läsning

Annons