Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mosebacke blir hem för ensamkommande barn

Mosebacke i Vedevåg håller på att anpassas till ny verksamhet. Från 1 juni blir här hem för sex ensamkommande barn. När informationen lämnades i måndags kväll var missnöjet påtagligt bland ortsborna.

Annons

Det var fullt i stolsraderna när socialnämnden hade bjudit in för att berätta om att kommunen tecknat avtal för att ta emot ensamkommande barn från andra länder.

Och att man efter att ha sett sig om i trakten beslutat att inhysa dem i före detta äldreboendet Mosebacke i Vedevåg.

– Ny lag gör att vi måste ta emot ensamkommande barn, och då hade vi två alternativ. Antingen att teckna avtal för att ta emot dem och då få ersättning från staten för det. Eller att inte teckna avtal och ändå få ta emot men då utan ersättning, berättade nämndordförande Irja Gustavsson (S).

Nämnden beslutade att teckna avtal och nu är bollen i rullning. Personalrekrytering är inledd och lokalanpassning likaså.

Elva till tolv personer ska anställas. Men trots fler arbetstillfällen till kommunen var motviljan i åhörarled stor.

– Det här har de råd med, men pensionärerna hade de inte råd att ha kvar på Mosebacke, suckades det i åhörarskaran. Och vad får Vedevåg ut av det här? undrade flera.

– Alternativet hade varit att fortsätta låta Mosebacke stå tomt och kosta pengar. Jag tycker det känns bra att vi nu får hit verksamhet, svarade Irja Gustavsson och upprepade att det handlar om pengar från staten som ska bekosta boendet.

– Men det är ju också skattepengar, påpekades ihärdigt.

Just Vedevåg anses lämplig också med tanke på att det finns möjlighet att ta emot barnen, som är 13-15 år, på Fröviskolan. Just i Frövi fanns dock inga lämpliga lokaler, och i Lindesberg är också lokalbrist.

Sedan tidigare har Migrationsverket asylboendeplatser i Vedevåg, och den erfarenheten spädde på missnöjet över det kommande boendet bland de församlade ortsborna. Oro ventilerades för att än fler ungar än i dag kommer leva ”vind för våg” i Vedevåg.

– De här barnen har boendet ansvar för och ska lära vad som är rätt och fel, svarade boendets verksamhetschef Maria Arnesson.

– Och är det ökade problem i övrigt med dem som redan är här, så får vi ta ett möte igen med Migrationsverket, konstaterade Gustavsson som påminde om att de placeringarna har inte kommunen mandat att bestämma över.

Under mötets gång mjuknade tongångarna en aning och även om man gärna halkade tillbaka in på Vedevågs brist på äldreboende sedan Mosebacke lades ned, ställdes också frågor om hur kommunen kommer ta hand om barnen, och ge dem meningsfull fritid.

Här sträckte kommunrepresentanterna ut handen till traktens föreningar att vara med.

Mer läsning

Annons