Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motiverade hundar som får stimulans

Tid och engagemang är vad som krävs för att agility ska fungera bra. Plus glädje. Lindesbergs brukshundklubb har haft öppet hus.

Annons
Lagarbete. Att jobba ihop sig med sin hund ger fördelar i agility. Therese Malm i Lindesbergs brukshundklubb uppmuntrar sin hund Fia inför hindret när klubben har öppet hus.

Många fyrfota vänner följde med sina ägare till Brukshundklubben när massor av verksamhet visades upp. I agilityn var det full fart från början till slut. Hundarna följde anvisningar, hoppade över hinder, sprang genom tunlar och över hinder.

– Vissa hinder kan vara svåra, men det beror mest på vilken hund det är. Tova är inte så snabb och då måste jag anpassa mig. Hunden måste tycka det är kul, säger Joel Oscarsson.

Uppmuntran som leder till glädje är en nyckel. Hundförarna använder rösten, godis eller leksaker.

– Hunden måste vara motiverad. Är hunden riktigt taggad kan det vara svårt för föraren att hinna med och vara på rätt plats. Det gäller att hitta balansen och jobba ihop sig till ett team. Det tar ett tag, kräver mycket träning och tid, säger Yvonne Johansson som har ägnat sig åt agility sedan slutet av 90-talet.

Lars Funck har slagit sig ner vid sidan med riesenschnauzern Inka.

– Visst måste hunden få mycket motion, men minst lika mycket behöver hon jobba mentalt, med huvudet. En stimulerad hund mår bra.

Utbudet inom klubben är stort och här kan hundägare få stöd, råd och hjälp. Plus dela sitt intresse med andra.

Eva Gunnarsson med Time och Rippe samt Anders Svensson med Silver förbreder sig inför klubbens hundparad där olika hundraser ska visas upp.
Att ha bra kontakt med sin hund ger bara fördelar. Riesensnauzern Inka och husse Lars Funck trivs tillsammans.
En riktig parad blev det i tävlingen där det gällde att gissa vilka raser som visades upp.
Kasper Rosenqvist gissade rätt på alla raser i hundparaden som visades upp i samband med Brukshundklubbens öppna hus i Lindesberg. Kanske han hade hjälp av mamma Linda Rosenqvist till höger och Carina Nordin.
De tar det lugnt en stund i solen, Helena Heiniemi och hunden Tuva.
Samarbete är viktigt framhåller Yvonne Johansson som ägnat sig åt agility sedan slutet av 90-talet.
Balansen är viktigt i sådana här sammanhang konstaterar hunden Frippe.
Hunden Tova är inte så snabb och Joel Oscarsson säger att han måste anpassa sig efter sin fyrfota vän för att det ska fungera bra.

Mer läsning

Annons