Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet ska tillbaka till Lindesberg igen

Lindesbergs museum och föremål flyttades från Lindesbergs centrum till Stripa gruva 2010. Nu är samlingarna på väg tillbaka till centralorten igen.

Annons

Någon lokal finns inte ännu.

– Nej, där är vi inte ännu. Den saken ligger hos kommunens fastighetsbolag Falab att komma med förslag på. Jag hoppas att det ska klarna under våren, men inriktningen är att flytta museets samlingar i år, säger kulturchef Kristina Öster.

Tillsammans med Åsa Jönsson Carlsson, vd på kommunens bolag Besök Linde AB ansvarar de för det praktiska detaljarbetet.

– Föremålen som kommunen äger ska användas och komma alla till godo. Stripa har väl kanske inte varit idealiskt vare sig geografiskt eller lokalmässigt, säger Kristina Öster.

Fram till 2010 låg Lindesbergs museum i Tellandska gården nära Kristinaskolan i södra stadskärnan.

De fasta utställningarna där hade funnits i många år och huset var inte optimalt i fråga om tillgänglighet och säkerhet. Nu är det sålt och är en privatbostad.Merparten av samlingarnas föremål var magasinerade tidigare och så har det även varit i Stripa.

Kristina Öster säger att det i framtiden kan handla om en eller flera fysiska platser och även om digitala möjligheter för att ta del av Lindesbergs museums samlingar.

– I egenskap av styrelseordförande för Besök Linde AB kan jag konstatera att styrelsen är överens om att det bästa för museet är att flytta tillbaka till Lindesberg och utveckla annat i Stripa, säger Irja Gustavsson (S).

Nuvarande hyresgäster i Stripaanläggningen ska fortsätta sina verksamheter och Besökscentret i Stripa ska finnas kvar drivet av Besök Linde AB.

Alltsammans utgår från ett beslut i kommunstyrelsen i oktober och förberedelserna för kommunens nya organisation. Den trädde i kraft den först januari i år.

Där fanns en beslutspunkt om utveckling av bolaget Besök Linde AB. Det beslutet gav konsekvensen, som var lite svår att se vid tillfället, att museisamlingarna skulle flyttas från Stripa.

– Jag kan inte annat göra än att finna mig i beslutet, säger kommunens museiintendent Ing-Marie Nilsson Tarkkanen.

Däremot är hon inte säker på att utvecklingen blir den bästa tänkbara.

– Vi måste utgå från den historia vi har för vad vi ska berätta och där är Stripa en perfekt och unik plats, men som hade krävt många års ytterligare utveckling, säger Nilsson Tarkkanen.

Stripa gruvanläggning

behöver historisk sakkunskap och pedagogisk kompetens för att ge besökare upplevelser om hur folk levt och arbetat. Nu riskerar, i värsta fall, historiska dimensioner att förloras och pengar samt resurser som satsats hittills av kommunen att vara bortkastade när olika delar av historien delas.

Mer läsning

Annons