Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalisk uppladdning inför ett tredje Höstglöd

– Ska vi försöka göra det här igen, men utan att låta som smurfar denna gång.Hela rummet fylls av skratt. Så är kören strax i gång igen med sången. Anki Spångberg förbereder Akvileja inför Höstglöd.

Annons
Övar inför Höstglöd. Anki och Magnus Spångberg håller Akvilejas medlemmar i gång. Glädjen är det centrala i körövandet.

Denna söndag befinner sig damkören Akvileja i Bångbro herrgård. Det här är platsen för dagens sångrepetitioner. Anki och Magnus Spångberg är med och coachar kören i dag.

– Ska vi sjunga lite mera afrikanska sånger nu då? frågar Anki och damerna i kören är genast med.

Lördagen den 28 september i Lindeskolans aula ska årets Höstglöd genomföras. Medverkar gör, förutom Akvileja, även Triple Touch (Ken Wennerholm och Göran Rudbo), Magnus Spångberg samt Star Choir mini. Det sistnämnda är en kör från Sydafrika som är kopplad till arbetet i organisationen Star for Life, vars kör Triple Touch turnerat med tidigare. Den kören medverkar nu i ett mindre format i Höstglöd.

Det är tredje året som Akvileja nu ska genomföra Höstglöd.

– Första året hade vi med solisten Anders Björk och vi hade en publik på 200 personer. I fjol hade vi med Kroumata och hade 400 i publiken. I år har vi Triple Touch och Star Choir mini och siktar på 600 sålda biljetter, berättar Ann-Christin Wassberg, körledare i Akvileja.

Idén till Star for Life föddes när grundaren och affärsmannen, Dan Olofsson och hans hustru Christine, såg hur människorna i Sydafrika, inte minst barnen, drabbades av hiv och aids. Dessa förödande konsekvenser fick dem att vidta åtgärder. De började med ett projekt på en lokal skola.

I dag arbetar Star for Life i två länder i södra Afrika, Sydafrika och Namibia. Programmet har sedan starten år 2005 utökats till att omfatta cirka 100 skolor och beräknas nå omkring 100 000 elever med familjer samt 3 000 lärare.

Star for Lifes idé är att stärka skolelevernas självförtroende med avsikt att skapa mer positiva attityder till livet, vikten av utbildning, öka kunskapen om hiv/aids samt motivera till sundare hälsobeteende och säkrare sexualbeteende.

Årets Höstglöd får därmed förstås ett afrikansk tema som inslag.

– Vi kommer att bjuda på ett varierat program och det blir mycket afrika-inspirerat. Just nu har vi nio låtar med i programmet som vi övar in för att sjunga tillsammans med Star Choir mini, säger Ann-Christin.

I replokalen ackompanjerar Magnus Spångberg på trummor och på piano. Anki fortsätter energiskt körövningarna som även blir väldigt fysiska emellanåt.

– Så ställer vi oss upp allihop och sjunger. Och så snurrar vi runt samtidigt också, säger Anki.

Kören är genast med på noterna. Sången de övar på nu är Ken Wennerholms Friends for life.

Damkören repeterar. Inför Höstglöd som alltid arrangeras på hösten.
Inspirerande ledning. – Se till att få med hela ansiktet också i sången, säger Anki.
Glatt gäng. Och så ställer vi oss upp. Och snurrar runt också medan vi sjunger.

Mer läsning

Annons