Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket nytt påårets Vinterspår

Både lördag och söndag pågår kultursatsningen Vinterspår. I snart sagt varenda buske i Lindesbergs kommun kan man nu uppleva såväl konst som hantverk och föreställningar. I Guldsmedshyttan samsas en rad utställare i före detta Stripa skola.

Annons
Prat om bakning. Margarita Djusembeyeva och Arda koshkaren har båda bidraget till brödutställningen. Här visar de varandra sina bakverk, typiska från deras hemländer.

Det är fjärde året som Vinterspår arrangeras. Evenemanget har nya saker att erbjuda varje år, och det är just så som arrangörerna vill ha det.

Utanför huset som en gång varit Stripa skola var det fullt med bilar på lördagen. På övervåningen fanns hantverk och konst av olika slag. Men detta är ingen tyst och högtidlig utställningslokal – här sorlade det av samtal bland besökare och utställare. Hanna Hertz från Grönbo slog sig ner vid ett bord för att få hjälp av Gunilla Borensjö.

– Jag har en tovad sak hemma som jag behöver laga, och sådant kan ju Gunilla, förklarade hon.

Gunilla är med i arrangörsstaben i Stripa och i år hade hon lockat med sin syster från Stockholm, Agneta Andrén. Hon visade mestadels smycken. Och hon gillade idén med Vinterspår.

– När man samlar flera och blandar utställning med visning av kläder och öl, då blir det mer som ett event. Det är ju ett sätt att visa upp hela bygden. Helt suveränt, tyckte hon.

Många var det som hade nappat på idén att baka bröd. I matsalen vid den nedlagda Stripa gruva var bröd av alla slag samlade och de visades i montrar med glaslock som tidigare stod på Lindesbergs museum. Surdegsbröd, vetebullar, kakor och tårtor satte fart på smaklökarna.– Jag bakar allt bröd som vi äter hemma, det är både roligt och gott, sa Arda Koshkaren från Syrien som visade olika kaffebröd.Inger Griberg, som engagerar sig i Stripa gruvas framtida öde, gick runt och mådde gott bland besökarna.

– Det är så kul att vi fick sådant gensvar på det här initiativet, sa hon och visade att alla recept fanns tejpade på fikaborden för dem som ville skriva av dem.

Inspirerad. – Här finns så mycket fina saker, man får inspiration, säger Emma Sund från Arboga, med dottern Julie på armen som här tittade på tovade saker.
Glaskonst. Det var många som stannade och njöt en stund av de vackra glasfigurerna som Johanna Olsson hade formgivit, men som en glasblåsare i Småland tillverkat.

Mer läsning

Annons