Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysigt med historier och värmande soppa

Levande ljus och en varm stämning spreds i Hammarbackens skogskafé när en myskväll arrangerades.

Annons
Gemenskap. Intresset för den pensionerade gruvingenjören Jan Anderssons berättelser från Stripa var uppskattat.

Trångt men trivsamt. I princip varje stol var upptagen när Jan Andersson började berätta. Han är gruvingenjör, numera pensionerad, och delade med sig av sina kunskaper om Stripa där han växte upp. Jag gav också glimtar från sin tid i Liberia.

– Det stora misstaget vi gjorde här hemma var att vi sålde malmen. Vi skulle ha byggt våra egna järnverk och sålt förädlade produkter.

Fakta blandades med roliga historier och anekdoter. Jan vävde in dåtidens klasskillnader i både fiskehistorier och pojkarnas upptåg i byn under uppväxten. Minnen väcktes och skratten lät inte vänta på sig.

– Visst har samlingar som dessa betydelse. Vi är inte många som bor här, men många har sina rötter här och återvänder gärna. Ofta har vi långväga besökare, säger Anna-Britta Forslund, ordförande i Hammarbackens hembygdsförening.

I köket var det full fart. Den fiska korvsoppan slevades upp av Kristina Luth, toppad med färsk persilja, och tillsammans hjälptes man åt med serveringen.

Kaffe och björnbärskaka följde, men något av pricken över i blev underhållningen av Rune Englund och hans dragspel samt allsången som programmet också bjöd på.

Mer läsning

Annons