Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystiska väsen i Löa

Underliga väsen och mystisk musik. Apor, häxor, djävlar och spöken som lockar in utsmyckade båtar till land. I går var det båtkarneval i Löa, och årets tema var fantastik.

Annons

Ett stort regnoväder drog in över Löa på lördagskvällen lagom tills båtkarnevalen skulle börja. Det blixtrade och dundrade över ån och flytetygen som precis påbörjat sin karneval mot Sörsjön fick lov att åka inåt land för att vänta ut det värsta ovädret. Kvällen hade inte kunnat inledas bättre. Åtminstone inte när man har temat fantastik.

Fantastik är en blandning av fantasy, science fiction och skräck, och det var precis så fantasifullt och skräckinjagande som besökarna i Löa hade klätt ut sig och smyckat sina båtar. Några var pirater, andra var älvor, vissa var häxor och någon var gorilla.

24 utsmyckade båtar deltog i karnevalen som startade vid Annas café och fortsatte ut mot Sörsjön för att sedan återvända samma väg. På strandpromenaden längs ån fanns olika stationer.

Vid en station kunde man träffa den döda damen Line Hedenius som lurade in båtarna till strandkanten. När båtresenärerna kommit i land blev de inlurade i pepparkakshuset som vaktades av två häxor, ett litet flickspöke och en pepparkaksgubbe. För att bli utsläppta var de tvungna att utföra ett uppdrag.

Vid en annan station låg dödsriket, som vaktades av liemännen Zacharias Soudah och Erling Hedenius, som i väntan på nyligen avlidna satt och spelade schack. En olycklig besökare per sällskap blev utvald att kliva in i dödsriket för att träffa djävulen. För att ta sig ut därifrån var man tvungen att svara på vad det klassiska schackbegreppet rockad innebär.

Båtkarnevalen har varit ett inslag i bygden sedan tio år tillbaka, och anordnas av Löa kultursällskap. Astrid Ericsson och Barbro Gerdtsson från kultursällskapet satt i sekretariatet och såg till att allt flöt på som det skulle längs ån.

– Det är inte bara Löabor som är här i kväll, folk från både norr och söder har kommit och lagt i sina båtar enbart för det här, berättar Astrid.

Under kvällen utsågs vinnare av bäst utsmyckade flytetyg och flest rätt på stationsfrågorna. Sedan blev det pub med både mat och dryck vid Annas café. Gissningsvis svängde även ett och annat väsen sina lurviga till musiken på puben.

Regnet avtog snabbt och det blev en fin kväll i Löa, med vacker kvällssol och dubbla regnbågar.

Mystiskt väsen. Den döda damen Line Hedenius lurade in båtar in mot land och tvingade besökarna att utföra uppdrag innan de fick åka vidare.
Flott flytetyg. Apornas flotte var snabbast tillbaka efter att ha svarat på frågor vid tio stationer längs ån. På flotten syns gorillan Daniel Gunnarsson, Sara Shumilov och Christopher Söderlund.
Skärselden. I dödsriket fick man träffa liemännen Erling Hedenius och Zacharias Soudah, djävulen Peder Dam och spökpojken Viktor.
Karnevalsmyckad. Även denna flotta flotte deltog i båtkarnevalen i Löa i går.
Barbro Gerdtsson och Astrid Ericsson, Löa kultursällskap, var med och arrangerade båtkarnevalen.

Mer läsning

Annons