Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mytomspunnen dryck tillverkas i Sankta Anna

Absint – en mytomspunnen dryck. En gång förbjuden på grund av sitt giftiga innehåll. Nu tillverkas den i Sverige igen och det sker i en nedlagd kyrka i Stråssa.

Annons
Absinten är svagt grönaktig när den kommer direkt ur karaffen och styrkan ligger på 68 procent, Sveriges starkaste. I bakgrunden Henrik Larsson.

– Vi tror på det här, säger kompanjonerna Göran Bäuerle och Henrik Larsson som jobbat hela sommaren med att ordna tillstånd för tillverkningen och att sätta upp den utrustning som krävs för att framställa drycken.

Lansering inom kortI dagarna har de skickat en provserie till Systembolaget.

– Den första december lanseras vår Valkyria Absint i deras beställningssortiment. På sikt hoppas vi att få ut den i butikssortimentet och till restauranger också. Vi för en dialog och hoppas att det inte ska dröja länge.

Vilka volymer hoppas ni kunna tillverka i den före detta kyrkan i Stråssa?

– Ärligt talat vet vi inte. Produktionen i dag är jätteliten, men vi är beredda att utöka. Det beror helt på hur den tas emot. Vi vet att det finns ett intresse både från restauranger och från privatpersoner, säger Göran Bäuerle.

Innehåller malört

Absint som dryck omges av myter, inte minst genom dess rykte som giftig.

– Vi har malört i men ligger under de 10 miligram per ett kilo livsmedel som är gränsvärdet. Utöver det blandar vi i anis och fänkål samt några kryddor till vi inte tänker avslöja.

Förutom vatten, örter och sprit finns inga andra ingredienser eller tillsatser.

Uppsving för drycken

Henrik Larsson berättar att absinten som dryck har fått en renässans ute i Europa och att det bidragit till att Sankta Annas Bränneri nu hoppar på tåget.

– Vi vill naturligtvis vara med. Dessutom tycker vi att det är den ädlaste som går att framställa.

Produktionen har fördröjts något, men de två herrarna i kyrkan i Stråssa tycker att de fått all den hjälp och det stöd de önskat från lokala och centrala myndigheter.

Men hur förvandlar man en kyrka till bränneri?

– Genom att säkra upp produktionslokalerna ordentligt med larm, lås och kameraövervakning, bland annat. Att placera in utrustningen var inget problem.

När absinten späs med sockervatten blir den mjölkig i färgen.

Dödlig ingrediens

En osötad, alkoholstark sprit med svagt grönaktig nyans. Finns även i andra färger.

Används främst som aperitif.

Storhetstiden var runt förra sekelskiftet.

Malört (artemesia absinthium) som innehåller tujon är viktigaste ingrediens. Tujon kan i ren form orsaka kramper och även döden. Mängderna i absintdrycker i dag ligger dock under 10mg/kg.

Malört/tujon finns även i Beska droppar, Gammeldansk med flera sorter.

Källa: Wikipedia, Systembolaget

Mer läsning

Annons