Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivshälsan synad i sömmarna

– Det borde kunna startas fler företag i Lindesberg än vad som är fallet, säger Jan Fineman. Detta är samtidigt typiskt för orter med en eller få dominanta arbetsgivare.

Annons
Bubbeldiagram. Vänster om den diagonala linjen är bra. Där ligger det mesta i länets näringsliv visar Jan Fineman.

Vid torsdagens frukostmöte på Lindesbergs stadshotell var en näringslivsstudie huvudpunkt. Frågan var hur näringslivet mår i Lindesberg och i länet. En analys av näringslivet i Örebro län har gjorts av konsultföretaget Grufman Reje på uppdrag av BRO, Business Region Örebro.

Det presenterades av Jan Fineman och Peter Rathsmann.

Företaget har mätt näringslivets utveckling i länet samt kommun för kommun. Det har gjorts förra året i avseende på aktiebolag under åren 2006-2011.

Slutdatumet beror på att senare bokslut inte funnits offentliga.

– Enskilda företag spelar en stor roll inom bygg- och besöksnäringarna. De är nästan lika många som bolagen, men omsättningsmässigt bara 2-3 procent av aktiebolagens, säger Jan Fineman.

Analyserna har gjorts med en modell där förädlingsvärdet i företagen mäts.

– Örebro län är en stark region med stor utvecklingskraft. Degerfors och Laxå ligger däremot utanför de positiva fälten i företagens modell av analysdiagram.

Lekeberg sticker ut på plussidan. Några förklaringar är närheten till Örebro, men att bolagen finns i Lekeberg kan innebära att stor del av arbetena utförs i Örebro och på andra ställen.

– Lindesberg har ingen jobbtillväxt men antalet anställda ökar däremot i Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, säger Jan Fineman.

En kritisk röst i företagarleden i östra kommundelen hänvisade till Lindesbergs låga placering i Svenskt näringslivs rankning och hävdade en avig inställning mot näringslivet i kommunens korridorer.

– Jag är visserligen ny och bor inte här, men Lindesberg är en fantastisk kommun. Vi måste alla hjälpa till för att sprida den insikten och en positiv anda, sa näringslivschef Merit Israelsson.

För Göran Bäurle och Henrik Larsson var smidighet och tillmötesgående i kommunen en avgörande faktor när de för tre år sedan startade Sankta Annas bränneri i Stråssa.

Jan Fineman och Peter Rathsmann konstaterade att de stora, i Lindesberg, Billerud Korsnäs och Meritor kör sitt eget rejs. De är konjunktur- och konkurrenskänsliga. Deras tillväxt resulterar generellt inte i fler anställda. Dessa företag ökar sina volymer med rationaliseringar och automatiseringar.

– Men de skapar ett stort behov av underleverantörer och tjänster. Sedan kan man tycka om stora företag eller inte, säger Peter Rathsmann.

Libos Stefan Eriksson undrade om offentliga verksamheters betydelse. Exempelvis lasarettet.

– De är inte med i vår studie, men har en stor betydelse, säger Jan Fineman.

Mer läsning

Annons