Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattomsorgen begränsas till en förskola i Lindesberg

Den som behöver barnomsorg på natten får i fortsättningen skjutsa sitt barn till Tallbackens förskola i Lindesberg. Öppethållandena på förskolor och fritidshem begränsas också från klockan 6 på morgonen till 18 på kvällen.

Annons

Dessa två beslut togs på barn- och utbildningsnämndens möte i torsdags. De här förändringarna ska spara 600 000 kronor.

– Det är klart att det är en kraftig försämring av servicen, men vi har inga pengar och det här är inget som vi är skyldiga att ha, konstaterar ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Arnold Bengtsson (S).

Tallbacken kvar

Tidigare har det funnits nattomsorg i alla delar av kommunen. I fortsättningen kommer den bara att finnas på Tallbackens förskola i centrala Lindesberg. Det är föräldrarna själva som får ansvara för transporterna dit.

– Det är klart att det blir en negativ effekt för dem som bor i ytterområdena, säger Arnold Bengtsson som också konstaterar att det blir upp till var och en att lösa sin egen situation.

– Jag ändrade mina arbetstider när jag hade barn i omsorg och så här är det i många andra kommuner.

Begränsat öppethållande

När det gäller öppettiderna på förskolor och fritidshem begränsas de från 6 till 18. Flera förskolor har tidigare öppnat före 6, ibland även före klockan 5.

– Det här beslutet kan låta lite fyrkantigt, men nu blir det tydligt vad som gäller och lika för alla i hela kommunen, säger Arnold Bengtsson.

Barn- och utbildningsnämnden var inte enig i sitt beslut. Moderaterna Pär-Ove Lindqvist och Lillemor Bodman samt centerpartisten Anders Persson röstade emot förslaget. Varken Folkpartiet, Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet hade någon representant med på mötet.

Bekymrad

Pär-Ove Lindqvist, som föreslog en återremittering för att få fram en konsekvensbeskrivning, är bekymrad över beslutet.

– Jag tror inte riktigt att vi riktigt förstår omfattningen av det här. Det kommer att bli stora problem för många, speciellt för ensamstående och de utan sociala nätverk. Det minskar också förutsättningarna för att folk ska komma i arbete, säger han.

Pär-Ove Lindqvist tycker också att det är en för stor försämring i förhållande till besparingens storlek, även om han är medveten om den dåliga ekonomin.

– Men underskotten ligger inte på barnomsorgen. Det är på gymnasiet som de stora problemen finns.

Mer läsning

Annons