Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedgång i norr uteblev

En nedgång var befarad, men senaste uppföljningen inom barnomsorgen visar något annat i den norra kommundelen. Generationsväxlingen verkar vara i full gång.

Annons

I Storå/Stråssa/Löa kan man räkna till så många som 26 barn med födelseår 2009. Även i Ramsberg har det tillkommit fler barn än beräknat, och likaså håller man ställningarna i område Guldsmedshyttan/Fanthyttan/Öskevik.

– Nedgången vi hade befarat verkar inte bli av. Det ser i stället ut som att generationsväxlingen kommit i gång ordentligt i norr, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär-Ove Lindqvist (M).

Förmodligen kommer det snart bli samma sak i södra kommundelen där nog botten är nådd, tror nämndordföranden. Där har en minskning av barnantalet skett på de flesta förskolorna. Mest har Vede-våg tappat som fram till nu haft full beläggning på Bergknallens förskola. Om trenden håller i sig är det dock Rockhammar skola och förskola som på sikt kan få problem på grund av låga födelsetal, om inte generationsväxlingen vänder trenden där också.

Även i Fellingsbro minskar tillskottet på barn.

När det gäller Lindesbergs tätort har man dock fått öppna provisoriska barnstugor för att kunna möta en ökad efterfrågan på barnomsorgsplatser, och ny förskola ska byggas på Kyrkberget.

Kontinuerligt görs uppföljningar angående barnomsorgsbehov, men det är ingen exakt vetenskap.

– Exempelvis har vi fått vetskap om att det är på väg drygt 50 flyktingbarn och ungdomar till kommunen. Det kommer också påverka behovet, konstaterar förvaltningschef Conny Johansson.

När det gäller asylsökande barn har Pilkrogs friskola erbjudit sig att ta emot sådana. Nämnden ställer sig positiv till detta under förutsättning att det går att lösa det rent praktiskt med skolskjuts.

Mer läsning

Annons