Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blommar orkidéerna för fullt vid Uskens stränder

Det är ovanligt mycket orkidéer i år, i alla fall i trakterna längs Usken och Fanthyttan. Det berättar Lennart Haraldsson från Fanthyttan som har koll på orkidéerna.

Annons
Mycket orkidéer. Det är ovanligt mycket orkidéer i år, berättar Lennart Haraldsson. Här är en purpurknipprot längs vägen strax norr om Uskavi.

USKEN/FANTHYTTAN. – Jag har aldrig sett så mycket orkidéer som i år. Och det brukar inte vara så här mycket purpurknipprot, förklarar Lennart och visar den rikliga förekomsten av purpurknipprot vid en rastplats längs landsvägen strax norr om Uskavigården.

Han vill inte kalla sig expert på något sätt, men har ett gediget intresse för blommor och är uppmärksam på hur mycket orkidéer det brukar växa i trakten.

Intresset för blommor,

växter och naturen började redan när han var i femårsåldern. Genom åren har han samlat på sig ett herbarium med växter från hela landet som han pressat.

Det går ett känt kalkstråk förbi Usken och inte så långt därifrån ligger naturreservatet Lejakärret med en av länets största populationer av kärrknipprot. Men Lennart har nu också hittat ett rikligt bestånd med kärrknipprot efter grusvägen till sitt barndomshem i Fanthyttan. Det är ganska märkligt att de växer efter vägkanten, de brukar annars att växa i kärrmark, förklarar han.

– Det är nog 30 år sedan jag såg att de växte här senast, berättar han.

Orkidéerna är fridlysta och får inte plockas.

Mycket orkidéer. Det är ovanligt mycket orkidéer i år, berättar Lennart Haraldsson, här purpurknipprot längs vägen strax norr om Uskavi.
Purpurknipprot. Här vid en rastplats vid Usken, strax norr om Uskavigården.
Kärrknipprot. Kärrknipprot vid Fanthyttan. Blomman brukar växa vid kärr som Lejakärret.
Nycklar. Jungfru Marie nycklar växer det gott om längs vägen utmed sjön Usken.

Mer läsning

Annons