Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar sökandet efter ny kyrkoherde

Den sista maj slutade kyrkoherde Peter Larsson sin tjänst i Linde Bergslags församling. Men beskedet nådde inte församlingen förrän en dryg vecka senare. Orsaken var en miss i postgången.

Annons

– Jag har sagt upp mig och slutade den sista maj. Några kommentarer i övrigt vill jag inte ge, säger Peter Larsson.

Det var i vintras som konflikten vid församlingen ställdes på sin spets. Strax före jul gjorde de anställdas fackförbund en gemensam anmälan om arbetsmiljöproblemen. En extern utredning gjordes och där framkom kritik mot Peter Larssons sätt att leda arbetet i församlingen och även mot hur han uppträtt mot en del anställda.

Kyrkorådet beslutade i mars att säga upp sin kyrkoherde och därefter har förhandlingar förts mellan parternas ombud. Dessa slutade alltså med att Peter Larsson lämnade sin post sista maj.

– Men vi fick inte besked om det förrän en vecka senare, berättar Maria Lagerman i kyrkorådet som tillsammans med Ulla-Britt Strandberg varit utsedd att föra förhandlingarna i hamn.

De två och Peter Larsson har dock inte förhandlat själva utan överlåtit det hela till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation respektive KyrkA, som är prästerna fackliga organisation.

– Vi har fått ta ställning till olika förslag, men själva förhandlandet har vi inte deltagit i, säger Maria Lagerman.

Hur den slutliga uppgörelsen med Peter Larsson ser ut varken kan eller vill hon gå in på.

Hon tycker att det har varit en besvärlig tid och säger att det är skönt att nu kunna gå vidare.

– Vi ville ha ett avslut innan det var läge att utlysa tjänsten på nytt. Det ska ske så snart som möjligt.

Vikarierande kyrkoherde till sista augusti är sjukhusprästen Bengt Andersson. Om det kommit någon ny på plats innan dess är inte troligt.

I onsdags, innan församlingen nåtts av beskedet att Peter Larsson slutat, var biskop Thomas Söderberg i Lindesberg för att tala om situationen. En punkt som domkapitlet tagit till sig är att det måste finnas en öppnare kommunikation mellan församlingarna och stiftsledningen när det gäller tjänstetillsättningar.

Mer läsning

Annons