Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska idéerna förverkligas

En ny sommarfestival, skatehall, hiphop-skola, och, kanske lite otippat, en Folkets park står högst på Lindesbergsungdomarnas önskelista. Detta enligt de 302 svarande i den ungdomsenkät som Studiefrämjandet och kommunens utvecklingsenhet tog fram. Nästa steg är förverkliga idéerna.

Annons

Christer Pilblad från Studiefrämjandet är initiativtagare till enkäten.

– Man har länge hört det pratas om att ungdomar är missnöjda med nöjesutbudet och vill se en förbättring. Nu finns det ett konkret underlag att jobba från, förklarar han.

Fler samlingsplatser

Deltagarna är jämt fördelade över ålderspannet 13 till 25. Förutom de ovannämnda önskemålen vill de även se fler samlingsplatser för ungdomar, till exempel en ungdomsgård och kvällsöppna caféer. Resultatet presenterades i Musikhuset Hill Street den 15 oktober. Cirka femtio personer dök upp och deltog i gruppdiskussioner där idéer och visioner las fram.

Christer Pilblad förklarar att nästa steg är att ta till sig all information, skapa en konkret handlingsplan, se vad som kan förverkligas och hur. Viktigt är att hitta folk som vill och kan engagera sig.

– Vi kan inte förverkliga allt, men förhoppningsvis väldigt mycket. Vi tar det bit för bit. säger han.

Redan nu letar den nystartade Linde skateförening lokal för en skatehall.

Tagna på allvar

Christer Kallin, kommunens landsbygdsutvecklare, är den andra drivande parten i projektet.

– Det här är vad ungdomarna själva sagt att de vill ha. Det måste tas på allvar, säger Kallin.

Enligt Kallin är planen att ha något konkret klart innan jul, just för att visa för ungdomarna att deras röst hörs.

– Ungdomarna vill jobba för sin egen utveckling, så vårt perspektiv är att jobba underifrån. Och inte bara i centralorten, utan hela kommunen, förklarar Kallin.

Kommunen har fem miljoner kronor avsatta för investeringar på landsbygden och tanken är att de pengarna ska finansiera en del projekt.

– Pengar finns alltid att hitta, det är den långsiktiga driften som är det viktiga. säger Kallin.

Mer läsning

Annons