Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Lindesberg bli färgrikare igen

Förra året utsmyckades Lindesbergs centrum med graffitikonst i Paint the City. Nu har ett gäng ungdomar anställts för att graffitimåla en gångtunnel i Lindesberg.

Annons
En vanlig dag på jobbet. Tilda Kohls, med taggen Tidi, övar sina färdigheter i att använda sprayfärgsburk. Och vecka 28 ska Tilda och hennes sommarjobbskollegor graffitimåla gångtunneln vid Brotorpsskolan.

Idag, fredag, var det full aktivitet vid Kullgatan 1 i Lindesberg. Här fanns ett yngre gäng med barn som målade gemensam konst på stora ark. Och här finns dessutom det gäng med unga konstnärer som har anställts för att sommarjobba med street art.

– Jag vill att vi alla börjar med att måla i svart. På ett gemensamt konstverk.

Sara Sporre, kultursekreterare i Lindesbergs kommun, har inlett en graffiti-träff för barn.

Platsen är utomhus vid Hill Street. Ett antal barn med föräldrar har infunnit sig denna förmiddag. Gruppen tar genast tag i uppgiften och det börjar målas med penslar på ett stort pappersark som spänts över en bred bordsskiva.

Några meter därifrån jobbar några äldre ungdomar med sprayfärgskonst, eller street art.

I tre veckor, med start nu i måndags, ska det här unga konstnärsgänget på åtta personer tillsammans med sin handledare/street art-artist Anya Blom arbeta med graffiti-konst.

– Och slutmålet med de här veckorna är att utsmycka gångtunneln vid Brotorpssskolan med graffiti-konst, säger Anya.

Och graffiti-konstnärerna jobbar med sitt uppdrag som ett feriejobb.

– Det är ett annorlunda och roligt sommarjobb som jag har fått. Och det ska bli kul att få utsmycka gångtunneln som ett konstverk åt allmänheten, säger Linus Lindström, en av sommarjobbarna.

250 sprayburkar är inköpta för sommarjobbsuppdraget.

– Men det kommer inte att räcka, konstaterar Anya.

Första arbetsveckan på sommarjobbet har ägnats mycket åt skissande. Denna morgon var första arbetsuppgiften att måla improviserad väggkonst tillsammans. Med max tre drag per person. Begränsningen i antal målardrag ska tvinga konstnärerna att inte tänka för mycket i skapandeprocessen.

Men nu jobbar var och en enskilt en stund. Graffitiväggen har målats vit igen och nu kan nya verk skapas.

Samtidigt hos det yngre konstnärsgänget är det nya instruktioner som gäller. Det har målats i flera färger nu. Och dessutom har deltagarna fått förflytta sig runt det gemensamma konstverket som finns på pappersarket. Detta för att alla ska börja jobba på en ny del av konstverket.

– Nu vill jag att alla tar en ram och placerar på en plats på konstverket. Sedan klipper vi ut just den biten och gör en tavla som ni kan ta med er hem, säger Sara Sporre.

Måla stort och titta på graffiti, som är rubriken på konstnärsträffen för barnen, ingår i Familjeveckor i Bergslagen som har genomförts denna vecka med stopp på söndag. Lindesberg kommun, Studiefrämjandet och Konstkonsulenten i Örebro län står bakom just den här programpunkten.

Street art-gänget jobbar på uppdrag av Region Örebro län.

– Vi har fem olika kulturområden för feriejobb i år. Dessa är film, dans, teater, slöjd och bild/form, berättar konstkonsulent Ulrika Stigbäck.

Övning ger färdighet. Graffitiväggen på Kullgatan 1. Zoe Cook, Markus Björkgren, Abdul Kadir och Linus Lindström.
Här skapas konst. Nelly Wikström och Max Silverhall målar på det gemensamma konstverket.

Mer läsning

Annons